Jak ugotować brokuły, by nie straciły swojego koloru? By wyglądały na talerzu, jak podane w najlepszej restauracji?
To dylemat nie jednej Pani Domu. Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na te zielone warzywa.
Pierwszy to gotowanie w lekko osolonej wodzie przez nie dłużej niż 8 minut. Brokuły powinny być umyte i podzielone na bardzo małe różyczki. Inaczej po tym czasie gotowania będą pół twarde – takie idealnie nadają się do sałatki lub dekoracji - jednak nie każdy lubi półsurowe warzywa.
Należy również pamiętać, by po odcedzeniu, przelać je niewielka ilością zimnej wody.
Drugim sposobem jest gotowanie na parze. W jednym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Następnie umieszczamy na nim garnek do parowania lub sitko (pamiętajmy, by nie dotykało ono powierzchni wody) i w nim umieszczamy brokuły. Również powinny być one podzielone na różyczki.
Przykrywamy i parujemy około 15 minut. Tak przygotowane warzywa nie trzeba już przelewać zimną wodą. Trzecim, i chyba najbardziej pewnym, sposobem jest gotowanie w szybkowarze. Należy umyte i podzielone na różyczki brokuły umieścić w garnku, zalać je wodą tylko do przykrycia, zamknąć pokrywę i nastawić czas gotowania.
W przeciętnych szybkowarach jest to około 4 minuty. Po tym czasie należy brokuły odcedzić i podać.
Dobrze ugotowane zielone maleństwa mogą stać się ozdobą nie jednego dania. Bo wszak jadamy również oczami.
Brokuły w soczystych barwach
Rozpoczęty przez
doradca
, poniedziałek, 14 października 2013 - 01:34
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych