10 słodkich faktów na temat produkcji czekolady.
Rozpoczęty przez
Poradnia
, piątek, 25 lipca 2014 - 20:53
#1
Napisano pią, 25 lip 2014 - 20:53
Kakaowce owocują strąkami, które są podstawą do wytworzenia czekolady. Zbiory bez użycia maszyn mają miejsce dwa razy w roku. Pierwszy jest likier czekoladowy, to gęsta pasta powstała z prażonych ziaren kakao bez skorupek, które są podgrzewane w wysokiej temperaturze. Następnie dzieli się je na masło i proszek kakaowy.
Pierwsze 2 fakty za nami, oto kolejne 8:
1 . Istnieje organizacja ( FDA – Food and Drug Administration ), wyznaczająca standardy dla identyfikacji różnych rodzajów czekolady;
2. Czekolada mleczna zawiera śmietanę lub inne mleczne przetwory oraz cukier, ale z zastrzeżeniem, że istnieje w niej minimum 10% likieru czekoladowego;
3. Ciemna, słodko-gorzka lub półsłodka czekolada musi zawierać co najmniej 35 procent likieru czekoladowego;
4. Biała czekolada nie zawiera likieru, zamiast tego można znaleźć w niej masło kakaowe, cukier, produkty mleczne i dodatki smakowe. Wymóg dla tej czekolady to minimum 20% masła kakaowego i maksimum 55% cukru;
5. Maszyna zwana elektronicznym nozdrzem ( ang. – „electronic nose” ) ocenia aromat czekolady;
6. Zawsze wykonuje się kilka testów likieru czekoladowego, by upewnić się, że może być skonsumowany przez człowieka i ma odpowiednie właściwości: wilgotność; zawartość tłuszczu, wolnych kwasów tłuszczowych; rozmiar drobin, barwa, smak i lepkość;
7. Prażenie ziaren kakaowca eliminuje patogeny ( przede wszystkim salmonellę );
8. Nie ma uniwersalnej metody wytwarzania czekolady, przedsiębiorstwa na całym świecie mają różne receptury i linie produkcyjne, których skrzętnie chronią przed ciekawskimi oczami konkurencji.
Na koniec, w formie wisienki na torcie czekoladowym tego tekstu i dodatku do 10 punktu, być może warto pamiętać, iż czekolada jest szkodliwa dla psów, ponieważ zawiera się w niej kofeina i teobromina. Jednocześnie czekolada może być w centrum czyjegoś nałogu jedzenia słodyczy. Takie uzależnienie ma poparcie w pradawnym wschodzie rozwoju istoty ludzkiej, która miała większe szanse na przedłużenie gatunku od osobników nie spożywających energetyzującego cukru.
www.Diety.pl
...
...
#2
Guest__*
Napisano śro, 03 wrz 2014 - 08:22
Można samemu spróbować zrobić własną czekoladę w czasie do pół godziny. Skoro tyle jest typów i rodzajów czekolad to czemu nie zrobić własnej, o oryginalnym i niespotykanym smaku. Oczywiście zacznijmy od początku ale potem można kombinować.
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 mleko w proszku
Krok 1
Margarynę (najlepiej-kasia, lub palma) topimy w garnku, mieszając z cukrem i kakao i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2
Po ostudzeniu mieszając powoli wsypujemy mleko w proszku, po otrzymaniu gęstej masy nakładamy do foremek wstawiając do lodówki aby uzyskało twardą masę.
Wideo
Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:
Jak zrobić gorącą czekoladę z Nutelli
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 mleko w proszku
Krok 1
Margarynę (najlepiej-kasia, lub palma) topimy w garnku, mieszając z cukrem i kakao i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2
Po ostudzeniu mieszając powoli wsypujemy mleko w proszku, po otrzymaniu gęstej masy nakładamy do foremek wstawiając do lodówki aby uzyskało twardą masę.
Wideo
Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:
Jak zrobić gorącą czekoladę z Nutelli
#3
Napisano śro, 08 lip 2015 - 18:18
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych