Sałatki i surówki
#101
Napisano nie, 31 maj 2009 - 09:43
może z surowej kapusty?
poszatkować drobno małą główkę kapusty, zetrzeć do niej 2 spore marchewki, dodać posiekaną czerwoną cebulę szt.2, małą puszkę kukurydzy, sól, pieprz, odrobina octu, odrobina majonezu, trochę sosu np. Masala
(cała surówka nie wychodzi mega ostra, bo masali się dużo nie daje, więc spox)
z ogórków??
pół główki sałaty lodowej, pokroić drobno, dodać całego ogórasa pokrojonego jak do mizerii, ząbek czosnku posiekać i rozetrzeć nożem - dodać, posiekaną cebulkę, do tego kapka oleju i kapka octu, sól i pieprz.
...
...
#102
Napisano wto, 27 paź 2009 - 11:14
#103
Napisano wto, 27 paź 2009 - 23:09
3-4 filetów śledziowych
2 cebule
2 ziemniaki
2 buraczki
3 jajeczka
majonez
sól
pieprz
Śledziki moczymy tak ze dwie godzinki i kroimy na małe kawałki. Salaterkę smarujemy majonezem i kładziemy śledzie. Na filety kładziemy warstwę cebuli, potem solimy i pieprzymy. kolejna warstwa to ziemniaki starte na tarce o gubych oczkach. Wierzchnią warstwę stanowią buraczki również utarte na tarce o grubych oczkach. Buraczki smarujemy ciekno majonezem i posypujemy posiekanym jajcem. (jajko też zetrzeć na tarce można
Smacznego
#105
Napisano śro, 28 paź 2009 - 13:25
#107
Napisano śro, 28 paź 2009 - 19:37
#113
Napisano pon, 04 lut 2013 - 13:27
szpinak
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
woda przegotowana
sól,pieprz
pomidorki koktailowe
ogórek świezy
3 małe ogórki konserwowe lub kiszone
jabłko
kawałek sera żółtego lub zamiennie wędlina chuda
-------
Sos;czosnek posiekać ,wrzucić do 1/4 szklanki oliwy dadać sól i pieprz dodać trochę wody.
Szpinak posiekać ,pomidorki pokroić na ćwiartki,ogórki pokroić w kostkę,jabłko pokrojone w kostkę (wcześniej oczyścić z gniazd nasiennych)
Dodać pokrojony ser żółty.Wymieszać z sosem .Smacznego.
#114
Napisano nie, 10 mar 2013 - 15:51
#115
Guest_ewaakuc_*
Napisano śro, 22 paź 2014 - 08:20
Chudniemy w biurze #6
Składniki:
mała puszka drobnego groszku ( u mnie ekstradrobny bonduelle)
kukurydza z puszki ( ok szklanki)
2 cebule dymki
3 gałązki selera naciowego
tuńczyk w sosie własnym ( puszka)
3 jaja na twardo
350 g jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy
łyżka keczupu
łyżeczka chrzanu
łyżeczka soli
pieprz biały
natka pietruszki
pieprz ziołowy
Tuńczyka osączyć i rozdrobnić, kukurydzę i groszek odcedzić i przepłukać na sicie. Cebulę ze szczypiorem poszatkować jajka pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać, zalać jogurtem, dodać musztardę, chrzan, keczup, doprawić solą i pieprzem, na koniec dodać posiekaną natkę ( ilość wg uznania) Wymieszać i odstawić na minimum godzinę, aby wszystkie składniki się przegryzły.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych