Dania bezmięsne
#1
Napisano śro, 16 cze 2010 - 16:22
Kilka prostych , zdrowych, lekkich, kolorowych przepisów.
TRUSKAWKI
Po prostu talerz truskawek zjeść- całe, albo zmiksować w blenderze:)
Czereśnie:)
Surówka z sałaty, pomidora, ogórka, cukinią , z papryką - z sokiem z cytryny i świeżymi listkami bazylii
Smacznego!
...
...
#3
Napisano nie, 28 sie 2011 - 20:05
serek topiony w kiełbasce (czosnkowy lub /kremowy/paprykowy) roztrzepać w misce z pól szkl wody wlać do warzyw poddusić i na koniec jeszcze ziól prowansalskich
najlepiej smakuje jako mazidło do ryżu lub na mięsko ,jako jarzynka i zapycha ,jadłam na parówkach na kiełbaskach z samym ryżem ,dużo możliwości ma
pychota
#4
Napisano pon, 18 lut 2013 - 19:29
(ok. 3 porcje)
ziemniaki (obrane lub nie) - 12 szt.
zalewa nr.3 - 1/3 szklanki
Obrać odpowiednią ilość ziemniaków
(jeżeli potraktujemy to danie jako dodatek
- to mniej,a jeżeli ma to być danie główne -
- to około 4.szt. na osobę).
Ziemniaki muszą być podobnej wielkości
- czyli większe sztuki przekrawamy dopasowując
je wielkością do mniejszych - ale uwaga !
- za małe być nie mogą, bo będą niesmaczne.
Przygotować zalewę nr3 (czasami trochę zalewy
zostaje z poprzedniego obiadu) - ok. pół szklanki,
połową zalewy polać ziemniaki w misce,
po czym dobrze wymieszać.
Ziemniaki wyłożyć na blachę i wsunąć
do gorącego piekarnika na 1 godz.
Co 10-15.minut ziemniaki obrócić i skropić zalewą.
Po 45. -50.min. sprawdzić widelcem,
czy aby nie są już gotowe - czasami są.
Gotowe ziemniaki mają być rumiane,
#9
Napisano pon, 20 maj 2013 - 21:59
Składniki które są potrzebne to:
-0,5 opakowania szpinaku, rucoli oraz seru Feta,
-8 czarnych oliwek,
-oliwa z oliwek,
-ząbek czosnku,
-oregano,
-sok z cytryny
Sposób przygotowania:
-do półmisku wrzucamy szpinak oraz rucolę
- do oddzielnego naczynia wlewamy 1,5 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę soku z cytryny następnie wyciskamy do tego ząbek czosnku i mieszamy, potem wlewamy tą mieszaninę do zieleniny.
- dodajemy oliwki oraz pokrojony w kosteczkę ser Feta, posypujemy oregano i dokładnie mieszamy.
#10
Napisano pią, 14 lut 2014 - 15:17
Osobno przysmażam ze dwie cebule (bez tłuszczu na teflonie, albo z dosłownie ociupinką)
A w osobnym garnku gotuje wodę po czy wrzucam: pokrojone w kostki marchewki (4-5), pietruszke (2), może byc tez seler, groszek konserwowy, pomidory w puszcze i całe opakowanie soczewicy (ok200 - 250 g) i dwa ząbki czosnku.
Gdy soczewica będzie już miękka dodaje przysmażoną cebulkę oraz jabłka obrane i pokrojone w kostkę (2) - a potem najlepsza część - przyprawianie - jak się lubi, pikantno, mniej pikantno, bazylia, zioła prowansalskie, kurkuma - no pole do popisu
Pyszne, sycącę i zdrowe!
Czasami dodaje serca drobiowe
#12
Guest_ewaakuc_*
Napisano śro, 22 paź 2014 - 08:11
Leczo uwielbiam – duszone warzywa z kiełbasą, odpowiednio doprawione – pycha
Składniki:
7 papryk (2 żółte, 2 zielone, 3 czerwone)
2 kabaczki
2 duże cebule
kiełbasa: 1 jałowcowa, 1/2 z szynki, 1/2 podwawelska
2 puszki pomidorów krojonych
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
olej, maggi
bazylia, majeranek, sól, pieprz,
1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej
Wykonanie:
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebule i czosnek szatkujemy. Kabaczki – jeśli są młode, nie obieramy – obieramy i usuwamy nasiona. Kroimy je w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę, a zioła drobno szatkujemy.
Na gorący olej wsypujemy cebulę i czosnek. Gdy lekko się podsmażą dodajemy kiełbasę. Podsmażamy. Następnie dodajemy papryki i wszystko razem dusimy. Pod koniec dodajemy kabaczka,pomidory i koncentrat. Dusimy do miękkości.
Ostatnim krokiem jest dodanie przypraw i porządne wymieszanie potrawy.
#13
Guest_ewaakuc_*
Napisano śro, 22 paź 2014 - 08:13
- 2 szkl.mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 szkl.wody
- 1 szkl.mleka
- 3/4 szkl.musu z dyni
#14
Guest_ewaakuc_*
Napisano śro, 22 paź 2014 - 08:14
- 2 szkl. mleka
- 1 szkl.wody mineralnej
- 3 szkl. mąki
- 2 jaja
- 1-2 łyżki oleju Rapso
- szczypta soli
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych