Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dania bezmięsne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1
Breathe

Breathe

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 10 postów
Teraz sezon, więc warto korzystać z darów natury

Kilka prostych , zdrowych, lekkich, kolorowych przepisów.

TRUSKAWKI

Po prostu talerz truskawek zjeść- całe, albo zmiksować w blenderze:)

Czereśnie:)

Surówka z sałaty, pomidora, ogórka, cukinią , z papryką - z sokiem z cytryny i świeżymi listkami bazylii :)

Smacznego!
Oddychaj, żyjesz!



...



...



#2
keshaa

keshaa

    Czytelnik/podgl?dacz

  • Members
  • 5 postów
Ostatnio moim faworytem jest zupa z soczewicy, też bez mięsa :)

#3
shashua

shashua

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 11 801 postów
na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażyć 2 cebule w piórka ,dodać 2 duże ząbki czosnku ,dodac papryke w kostke ,podlać łyżką maggi ,posypać łyżką ziól prowansalskich chwile poddusić dodać pokrojony w kostkę kabaczek (bez pestek) lub dynię podłużną,poddusić nie za długo
serek topiony w kiełbasce (czosnkowy lub /kremowy/paprykowy) roztrzepać w misce z pól szkl wody wlać do warzyw poddusić i na koniec jeszcze ziól prowansalskich

najlepiej smakuje jako mazidło do ryżu lub na mięsko ,jako jarzynka i zapycha ,jadłam na parówkach na kiełbaskach z samym ryżem ,dużo możliwości ma
pychota :slinka: :slinka: :slinka:
Dołączona grafika Dołączona grafika

#4
qca

qca

    Czytelnik/podgl?dacz

  • Members
  • 5 postów
Pieczone ziemniaczki
(ok. 3 porcje)

ziemniaki (obrane lub nie) - 12 szt.
zalewa nr.3 - 1/3 szklanki

Obrać odpowiednią ilość ziemniaków
(jeżeli potraktujemy to danie jako dodatek
- to mniej,a jeżeli ma to być danie główne -
- to około 4.szt. na osobę).
Ziemniaki muszą być podobnej wielkości
- czyli większe sztuki przekrawamy dopasowując
je wielkością do mniejszych - ale uwaga !
- za małe być nie mogą, bo będą niesmaczne.
Przygotować zalewę nr3 (czasami trochę zalewy
zostaje z poprzedniego obiadu) - ok. pół szklanki,
połową zalewy polać ziemniaki w misce,
po czym dobrze wymieszać.
Ziemniaki wyłożyć na blachę i wsunąć
do gorącego piekarnika na 1 godz.
Co 10-15.minut ziemniaki obrócić i skropić zalewą.
Po 45. -50.min. sprawdzić widelcem,
czy aby nie są już gotowe - czasami są.
Gotowe ziemniaki mają być rumiane,

#5
funkyweb

funkyweb

    Czytelnik/podgl?dacz

  • Members
  • 5 postów
świeży szpinak wrzucamy na patelnię i dusimy w między czasie dodajemy czosnek, solimy i pieprzymy do smaku. Szybko i pysznie

#6
AvetPharmaSklep

AvetPharmaSklep

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 43 postów
Qca, a takie ziemniaczki nie są tuczące? Wszak to sama skrobia. Ja polecam szpinak, jak Funkyweb, poza tym cukinia faszerowana suszonymi pomidorami i oliwkami. Wszelkiego rodzaju kremy warzywne. Pure z ziemniaków z surówką.

#7
dorota

dorota

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 78 postów
2cebule + 2marchewki + 3pietruszki pokroic i na teflonie dusic/smazyc
na koniec dodac oliwe i doprawic - vegeta + papryka + co kto lubi
wszystko 15min gotowac na bulionie nastepnie odsaczyc i podsmazyc na oliwie :)

podawac na goraco !
:chef:


#8
Cziqa

Cziqa

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 14 postów
Jałbko + Marchew
Albo mini sałatka Pomidor + ogórek zielony + marchew + cebulka

#9
sabia

sabia

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 141 postów
Dla osób, które lubią szpinak i oliwki polecam świetną sałatkę.
Składniki które są potrzebne to:
-0,5 opakowania szpinaku, rucoli oraz seru Feta,
-8 czarnych oliwek,
-oliwa z oliwek,
-ząbek czosnku,
-oregano,
-sok z cytryny

Sposób przygotowania:
-do półmisku wrzucamy szpinak oraz rucolę
- do oddzielnego naczynia wlewamy 1,5 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę soku z cytryny następnie wyciskamy do tego ząbek czosnku i mieszamy, potem wlewamy tą mieszaninę do zieleniny.
- dodajemy oliwki oraz pokrojony w kosteczkę ser Feta, posypujemy oregano i dokładnie mieszamy.

#10
watroba

watroba

    Czytelnik/podgl?dacz

  • Members
  • 4 postów
Polecam gulasz argentyński! Jest boski!

Osobno przysmażam ze dwie cebule (bez tłuszczu na teflonie, albo z dosłownie ociupinką)
A w osobnym garnku gotuje wodę po czy wrzucam: pokrojone w kostki marchewki (4-5), pietruszke (2), może byc tez seler, groszek konserwowy, pomidory w puszcze i całe opakowanie soczewicy (ok200 - 250 g) i dwa ząbki czosnku.
Gdy soczewica będzie już miękka dodaje przysmażoną cebulkę oraz jabłka obrane i pokrojone w kostkę (2) - a potem najlepsza część - przyprawianie - jak się lubi, pikantno, mniej pikantno, bazylia, zioła prowansalskie, kurkuma - no pole do popisu :)

Pyszne, sycącę i zdrowe!

Czasami dodaje serca drobiowe :)

#11
rejna

rejna

    Czytelnik/podgl?dacz

  • Members
  • 4 postów
hmm całkiem ciekawy ten gulasz - ja robię taki ale zamiast soczewicy paprykę dodaję

#12
Guest_ewaakuc_*

Guest_ewaakuc_*
  • Guests

Leczo uwielbiam – duszone warzywa z kiełbasą, odpowiednio doprawione – pycha icon_smile.gif

Składniki:

7 papryk (2 żółte, 2 zielone, 3 czerwone)

2 kabaczki

2 duże cebule

kiełbasa: 1 jałowcowa, 1/2 z szynki, 1/2 podwawelska

2 puszki pomidorów krojonych

1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego

olej, maggi

bazylia, majeranek, sól, pieprz,

1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Wykonanie:

Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebule i czosnek szatkujemy. Kabaczki – jeśli są młode, nie obieramy – obieramy i usuwamy nasiona. Kroimy je w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę, a zioła drobno szatkujemy.

Na gorący olej wsypujemy cebulę i czosnek. Gdy lekko się podsmażą dodajemy kiełbasę. Podsmażamy. Następnie dodajemy papryki i wszystko razem dusimy. Pod koniec dodajemy kabaczka,pomidory i koncentrat. Dusimy do miękkości.

Ostatnim krokiem jest dodanie przypraw i porządne wymieszanie potrawy.



#13
Guest_ewaakuc_*

Guest_ewaakuc_*
  • Guests
Pyszne naleśniki z dodatkiem musu z dyni..dodatek dowolny...u mnie dżem malinowy..
 

 

  • 2 szkl.mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1  szkl.wody
  • 1 szkl.mleka
  • 3/4 szkl.musu z dyni
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką. 


#14
Guest_ewaakuc_*

Guest_ewaakuc_*
  • Guests
Naleśniki w trzech odsłonach
 
Dawno nie robiłam naleśników...no i w końcu są...a raczej były..bo już zjedzone...nawet zdjęć nadzianych naleśników po usmażeniu zabrakło [ my lubimy takie podsmażane]..Naleśniki naleśnikami...a nadzienie do nich wedle gustu..u mnie trzy rodzaje..z twarogiem, dżemem i pasztetem...Ja do ciasta dodaję trochę oleju [ dałam olej Rapso] i smażę na suchej patelni..
SAM_8496.JPG
  • 2 szkl. mleka
  • 1 szkl.wody mineralnej
  • 3 szkl. mąki 
  • 2 jaja
  • 1-2 łyżki oleju Rapso
  • szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką.





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych