Alternatywne przekąski

28 maja 2015 Tagi , ,

Wielu z nas, siedząc przed telewizorem lub komputerem, lubi sobie coś pochrupać. Sięgając po chipsy lub ciastka, dostarczamy jedynie pustych kalorii, które nie tylko powodują tycie, ale także wyniszczają kubki smakowe, co wynika z wysokiej ilości sztucznych substancji poprawiających smak i zapach. Zamiast tego warto sięgnąć po naturalne przekąski, które nie tylko zaspokoją nasze podniebienie, ale także dostarczą cennych składników odżywczych.

Zdrowo i naturalnie – sięgnij po bakalie!

Rodzynki, prażone migdały, suszone owoce i orzechy, a także specjalne kompozycje złożone z kilku składników – to wszystko można nabyć praktycznie w każdym sklepie. To nie tylko alternatywne i niedrogie rozwiązanie dla naszego organizmu i domowego budżetu, ale przede wszystkim dobry nawyk, jaki powinien towarzyszyć każdego, młodszej i starszej osobie. Ogromna ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych i żelaza sprawiają, że jest to przekąska wysoce energetyczna i jednocześnie zdrowa, bowiem nie powoduje przybierania na wadze. Spośród wszystkich bakalii największą popularnością cieszą się orzeszki ziemne, zarówno w wersji klasycznej, jak i smakowej.

Orzechy – nie tylko do chrupania!

Orzechy podwójnie prażone  http://www.felixpolska.pl/produkty/orzeszki-z-pieca, dzięki wysokiej temperaturze obróbki i zerowej zawartości dodatkowych olejów, doskonale sprawdzą się w każdej kuchni. Oczywiście doskonale się sprawdzą jako przekąska, zaś dzięki bogatej gamie smakowej (np. w chrupiącej paprykowej lub cebulowej otoczce Felix Crispers lub w miodowej polewie Felix) sprawdzą się jako rozwiązanie na imprezy i rodzinne spotkania. Klasyczne, podwójnie prażone orzechy bez dodatki soli i tłuszczu można wykorzystać jako bazę do przyrządzenia ciast i dodatek do sosów i mięs. Wysoka zawartość witaminy E występującej w orzeszkach ziemnych, która zapobiega rozwojowi miażdżycy i problemom z układem krążenia, a także witaminy A, korzystnie wpływającego na zmysł wzroku, jakie można znaleźć w naturalnych orzechach, są naturalnym i łatwo przyswajalnym źródłem niezbędnych mikroelementów.

Orzechowe mity

Wiele osób, w obawie przed dużą ilością naturalnych tłuszczy, nie sięga po orzechowe przysmaki. I robią ogromny błąd, bowiem występujący w orzeszkach ziemnych olej arachidowy zawiera aż 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują wysoce korzystne efekty zdrowotne. Masło orzechowe (na przykład marki Felix) lub garść mieszkanki orzechowej (takie jak Felix mieszanka studencka lub Felix koktajl orzechowy) nie tylko nie zaszkodzi naszemu organizmowi, ale doda dużo pozytywnej energii.

 

Poprzedni

Długie dystanse – jedzenie i suplementacja

W jakich produktach znajdziemy aspartam?

Następny

Dodaj komentarz