Dlaczego niskokaloryczna dieta nie działa?

Drastyczne diety to najszybszy sposób na schudnięcie – tak myśli wiele kobiet. Ale wcale nie musi to być prawdą! Dieta tysiąc kalorii nie działa Schemat jest podobny. W nadziei na szybki efekt na przykład przed ważnym wydarzeniem, wyrzucamy z diety najpierw najbardziej tuczące, a potem coraz to inne jej składniki, aby za żadne skarby nie … Zobacz więcej »

Ochota na słodkości w czasie diety – dlaczego tak jest?

Sytuacja jest dość częsta. Chęć schudnięcia powoduje, że odstawiamy niezdrowe jedzenie. Ale nie jest to takie proste jak mogło by się wydawać, ponieważ nagle ze zdwojoną siłą odzywa się ochota na słodycze. Dlaczego mam ochotę na słodycze w czasie diety? Powodów jest kilka. Najbardziej oczywisty to uzależnienie od cukru. Działa on w mózgu podobnie jak … Zobacz więcej »

Czy zdrowa dieta musi być droga?

Jedzenie to jedna z najdroższych rzeczy, na jakie wydajemy pieniądze. Dlatego niektórzy zwlekają z przejściem na dobrą, zdrową dietę, z obawy, że będzie to ich kosztowało majątek. Koszty zdrowej diety Okazuje się jednak, że jest to tylko mit powtarzany przez tych, którzy nigdy nie byli na zdrowej diecie. Przede wszystkim zdrowa dieta wyklucza z jadłospisu … Zobacz więcej »

Czy dieta białkowa jest niezdrowa?

Swego czasu diety białkowe wywołały wielką furorę. Dziś już mniej przychylnym okiem patrzy się na dietę Dukana czy Atkinsa. Nie dlatego, że są nieskuteczne. Dlaczego diety białkowe działają? Diety białkowe to diety jak nazwa wskazuje oparte na białku. Nadrzędna zasada mówi, aby spożywać wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, ryby, nabiał, jaja. Im więcej mięsa, … Zobacz więcej »

Kto kwalifikuje się do operacji zmniejszenia żołądka?

Ponad połowa ludzi w Polsce ma nadwagę, wśród nich rośnie liczba osób chorobliwie otyłych. Ich nadwaga to już kalectwo, jakie leczyć trzeba chirurgicznie. Ale nie każdy chorobliwie otyły zakwalifikuje się do operacji zmniejszenia żołądka. Jakie są kryteria zakwalifikowania się do operacji? Osoby kwalifikujące się do operacji zmniejszenia żołądka powinny mieć BMI przekraczające 34. Warto jednak … Zobacz więcej »

Czy cellulitu można się trwale pozbyć?

Cellulit ma większość kobiet w coraz młodszym wieku. W internecie prezentuje się wiele sposobów na pozbycie się tego problemu. Jednak okazuje się, że cellulit ma tylko imion, ile jest kobiet. Naukowe przyczyny powstawania skórki pomarańczowej Cellulit powstaje niezależnie od wagi lub wieku kobiety. Mają go nawet bardzo młode i całkiem szczupłe dziewczyny. Dlatego jest to … Zobacz więcej »

Domowe peklowanie mięsa

Peklowanie to metoda zachowania żywności, znana od wielu wieków. Oryginalnie peklowanie odbywało się głównie za pomocą naturalnego konserwantu jakim jest sól. Dziś trudno kupić w sklepie peklowane mięso, jakie zawierałoby głównie ten składnik. Peklowane mięsa ze sklepu a zdrowie Mięso kupione w sklepie w słoiku i reklamowane jako peklowane zawiera wiele szkodliwych konserwantów. Są to … Zobacz więcej »

Kiedy przesadzasz z odchudzaniem

Zgubienie zbędnych kilogramów, wymodelowanie sylwetki, poprawa samopoczucia – to najczęstsze powody, dla których kobiety decydują się na rozpoczęcie kuracji odchudzającej. Jednak w gubieniu nadprogramowych kilogramów łatwo można się zatracić, a to może przynieść organizmowi więcej szkód niż korzyści. Istnieją dwa sposoby na skuteczne pozbycie się nadwagi: aktywność fizyczna oraz zmiana nawyków żywieniowych. Każdy z nich … Zobacz więcej »

Wiele twarzy makaronu

Przestrzega się przed jedzeniem białego pieczywa, bułek i innych wypieków na bazie rafinowanej mąki. Jednak ta sama zasada dotyczy także innych produktów żywnościowych, takich jak makaron. Makaron pełnoziarnisty a zwykły Istnieje makaron pełnoziarnisty, różniący się od zwykłego tym. Że jest tworzony na bazie mąki nierafinowanej. Czego nie można powiedzieć o zwykłym makaronie. To po prostu … Zobacz więcej »

Biało zwierzęce czy roślinne?

Almonds 21502 1920

Ludzie wciąż są podzieleni, dla jednych jedynym słusznym źródłem białka są produkty pochodzenia zwierzęcego. Natomiast białko roślinne jest dla nich mniej wartościowe. Uważają, że tylko jedząc mięso można być w pełni zdrowym. A jak wygląda prawda? Białko roślinne a białko zwierzęce Oba rodzaje tego białka mają zalety. Zaletą białka roślinnego jest przedewszystkim to, że nie … Zobacz więcej »