Wysoko przetworzona żywność zabiera nam młodość?

NIezdrowe jedzenie, fot. pexels.com

Fast-foody, gotowe dania, słodycze, zupki chińskie – wiemy, że wysoko przetworzona żywność powoduje tycie i jest ogólnie rzecz biorąc „niezdrowa”. Zazwyczaj myślimy tu tylko o takich aspektach jak rozwój nowotworów czy zatykanie żył. Naukowcy udowodniają jednak, że ultra przetworzone jedzenie bezpośrednio wpływa na starzenie naszego organizmu. Teraz jedząc gotowce, dwa razy się zastanowimy, czy jest … Zobacz więcej »

Najlepsze spalacze tłuszczu – cała prawda na ich temat.

Osiągnięcie szczupłej, estetycznej sylwetki jest głównym celem treningowym większości osób chodzących na siłownię czy uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe. Niestety niewielu odnosi sukcesy w tym względzie. W rzeczywistości spalanie tłuszczu jest najłatwiejsze w przypadku osób, które nie tylko zwracają uwagę na treningi i dietę, ale na ogólny styl życia. Nawet najsilniejszy spalacz tłuszczu nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, … Zobacz więcej »

Glutaminiam sodu przyczyną otyłości

Glutaminian sodu to jeden z najbardziej rozpoznawalnych konserwantów w diecie. Jednak czy tak naprawdę wiemy, czym on jest i jak oddziałuje na nasze zdrowie? Syndrom chińskiej restauracji Niektórzy słyszeli o czymś takim jak syndrom chińskiej restauracji. Polega on na tym, że po zjedzeniu dużej ilości tak zwanej „chińszczyzny” wielu ludzi odczuwa bóle głowy, wzdęcia, mają … Zobacz więcej »

Dieta przy ADHD

ADHD czyli nadpobudliwość psychoruchowa to poważny problem wielu rodzin, gdzie rodzą się dzieci z takim problemem. Życie z nimi jest bardzo uciążliwe, a leczenie ogranicza się do zażywania tabletek. Czy istnieje jakiś inny sposób na poprawę zachowania dzieci nadpobudliwych? Dieta a nadpobudliwość psychoruchowa Okazuje się, że osoby zajmujące się dietetyką oraz terapią dietą zauważyły coś, czego lekarze w … Zobacz więcej »

Nie tylko cukier jest groźny

Według dietetyków istnieje dwóch największych wrogów zdrowego odżywiania, czyli cukier rafinowany i biała mąka. Jednak niewiele mówi się o zamiennikach cukru, które są równie groźne jak on sam. Syrop glukozowo fruktozowy Nazwa ta brzmi niewinnie i widnieje na wielu opakowaniach produktów spożywczych. Nieświadomi ludzie cieszą się, że w jedzeniu nie ma dużej ilości cukru, ale … Zobacz więcej »

Domowe peklowanie mięsa

Peklowanie to metoda zachowania żywności, znana od wielu wieków. Oryginalnie peklowanie odbywało się głównie za pomocą naturalnego konserwantu jakim jest sól. Dziś trudno kupić w sklepie peklowane mięso, jakie zawierałoby głównie ten składnik. Peklowane mięsa ze sklepu a zdrowie Mięso kupione w sklepie w słoiku i reklamowane jako peklowane zawiera wiele szkodliwych konserwantów. Są to … Zobacz więcej »

Tabela dodatków do żywności

Wszechobecne dodatki do żywności rozpoczęte dużą literą E przerażają wielu. Jednak to nie do końca prawda, że każde „E” jest groźne dla zdrowia. Kluczem do sprawy jest specjalna tabela dodatków stosowanych w żywności. Tabelki dodatków do żywności Dodatki do żywności ujednolicono za pomocą wprowadzenia nazw rozpoczynających się dużą literą E oraz oznaczono specjalną liczbą. Jednak … Zobacz więcej »

Dodatki do żywności E (barwniki)

Dodatki-do-zywności-E

E100 – kurkumina (kurkuma), barwnik pochodzenia roślinnego o żółtym kolorze. Jest otrzymywany z łodyg oraz korzeni. Nieszkodliwy dla zdrowia i przy zachowaniu norm spożycia, nie powoduje efektów ubocznych. E101 – witamina B12, ryboflawina, laktoflawina, naturalna substancja otrzymywana na drodze syntezy lub z drożdży. Nadaje żółto-pomarańczową barwę. Dopuszczalna dzienna dawka to 0,5 mg/kg masy ciała. W … Zobacz więcej »