Nowe badania nie pozostawiają złudzeń. Spożywanie diety bardziej opartej na roślinach lub w stylu śródziemnomorskim może wydłużyć długość życia nawet o dziesięć lat. Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu w Bergen w Norwegii.
Norwegowie opracowali model, który może przedłużyć nasze życie
Zespół odkrył, że spożywanie większej ilości roślin i mniej przetworzonej żywności może wydłużyć oczekiwaną długość życia o dekadę. Jest to porównanie ze standardową amerykańską dietą pełną dodatku cukru, rafinowanych zbóż i przetworzonego mięsa.
„Zoptymalizowana dieta, o której mówimy, jest podobna do tradycyjnej diety śródziemnomorskiej, ale jest również stosunkowo podobna do diety roślinnej” – powiedział szef badań. Oprócz dłuższego życia, dowody sugerują również, że poprawa diety może poprawić nastrój, kontrolować wagę i zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych. Największa poprawa zdrowia była związana z jedzeniem roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i orzechów.
Dieta śródziemnomorska jest gwarancją długowieczności
Składnikiem, który najbardziej wpływa na długość życia, są bez wątpienia rośliny strączkowe. Na kolejnych miejscach plasują się produkty pełnoziarniste i orzechy. Owoce i warzywa były również związane z dłuższym życiem, podobnie jak porcje tłustych ryb, takich jak łosoś, sardynki i dorsz. Przewidywania modelu są poparte istniejącymi dowodami i zaleceniami ekspertów, że dieta śródziemnomorska jest jednym z najzdrowszych sposobów odżywiania.
Optymalna dieta, zgodnie z modelem, bardzo przypomina również nawyki żywieniowe w Niebieskich Strefach. Są to obszary świata, w których ludzie żyją najdłużej i najzdrowiej. Pokarmy roślinne są bogate w błonnik. Jest to składnik odżywczy ważny dla zdrowia układu pokarmowego, zdrowia serca i stabilnego poziomu cukru we krwi. Orzechy i ryby dostarczają zdrowych tłuszczów, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą pomóc w opanowaniu stanów zapalnych i obniżeniu ciśnienia krwi. Model sugeruje, że wyeliminowanie cukru, rafinowanych zbóż i mięs również poprawia długowieczność.
Czego unikać jeśli chcemy długo żyć?
Model pomógł również przewidzieć, jakich pokarmów ludzie powinni unikać, aby żyć dłużej. Zgodnie z modelem przetworzone mięso, takie jak kiełbasa, rafinowane ziarna, takie jak ciasta i biały chleb, oraz dodane cukry z produktów takich jak napoje gazowane i słodycze, wpływają na krótszą oczekiwaną długością życia.
Dowody sugerują, że przetworzona żywność wiąże się z wyższym ryzykiem chorób, takich jak rak. Model sugeruje również, że czerwone mięso jest szkodliwe dla zdrowia, chociaż tutaj opinie się różnią.
Nawet kilka drobnych zmian może przedłużyć Twoje życie o lata
Model przewidywał, że począwszy od 20 roku życia, przejście ze standardowej zachodniej diety na dietę bogatą w rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, ryby i orzechy może wydłużyć życie o 10,7 do 13 lat. Nie musisz całkowicie przechodzić na dietę śródziemnomorską. Naukowcy odkryli, że „wykonalna” zdrowa dieta, zawierająca nieco więcej porcji zdrowej żywności i mniej niezdrowej, może wydłużyć oczekiwaną długość życia o sześć lat. Oznacza to, że nawet małe zmiany mogą znacznie przedłużyć nasze życia, warto więc wprowadzać je w życie.