Sportowy tryb życia sprawia, że powstają również nowe wymagania co do diety. Na szczęście łatwo dostępnych jest wiele produktów, które powinny jeść osoby aktywne.
Dla sportowców wegetarian
Sportowcy, którzy nie jedzą mięsa mają również szeroki wybór w produktach dostarczających odpowiednich składników. Powinni stawiać na produkty z surowego kakao, awokado, nie zapominać o jajach, nie tylko kurzych ale również wielu innych gatunków ptaków. Produkty te zawierają dawkę witamin, mikroelementów a także białka, aminokwasów, które uzupełniają energię. Wielu z nich nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Są one dostępne w tych zdrowych produktach. Nie powinniśmy zapominać również na przykład o batatach, czyli słodkich ziemniakach. Dzięki zawartości cukrów prostych przyczyniają się do produkcji glikogenu w mięśniach. Wegetarianie powinni smażyć i smarować pieczywo oraz przyrządzać różne smakowite potrawy na maśle klarowanym. Działa antybakteryjnie i zawiera zestaw witamin rozpuszczalnych w tłuszczu.
Dla sportowców jedzących mięso
Sportowcy, którzy jedzą mięso często uważają, że podstawą ich żywienia powinno być mięso czerwone. Warto jednak dla lepszych wyników nie zajadać się nim codziennie, a co najwyżej kilka razy w tygodniu. Mięso lepiej zastąpić rybami, jednak wyłącznie tymi, które nie zawierają szkodliwej rtęci. Na przykład dziki łosoś. Mięsożercy powinni łaskawszym wzrokiem spojrzeć na podroby, na przykład wątróbkę. Jest ona bardzo bogata w żelazo, co jest oczywiście ważne dla sportowców, którym zależy na większej wydajności. Znajdziemy tu również koenzym Q10. Ważne jest również spożycie smalcu z gęsi. Jeszcze do niedawna panowała opinia, że jest bardzo niezdrowy, jednak badania wykazały, że nie zawiera więcej kwasów tłuszczowych nasyconych niż olej kokosowy i jest równie pożyteczny co oliwa z oliwek. Dawniej tłuszcz z gęsi wykorzystywany był leczniczo, na przykład przy przeziębieniu. Jest także pomocny w przypadku kontuzji czy bólów stawów. Zmniejsza obrzęk i ból.