Awokado to owoc dobrze znany i ceniony w naszych kuchniach. Najczęściej zjadamy je na surowo na przykład z odrobiną soli. Jednak roślina ta ma o wiele szersze zastosowanie, które warto wykorzystać.
Awokado – właściwości kosmetyczne
Owoc ten doskonale nawilża skórę. W kosmetyce polecane jest nie tylko korzystanie z maseczek wykonanych na jego bazie, ale również z oleju awokado, tłoczonego z owoców. Zawierają esencję najważniejszych ich właściwości. Jest też łatwiejszy w użyciu niż przyrządzanie na przykład maseczki z awokado, z którą nigdzie nie można się udać. Szczególne właściwości głęboko nawilżające i odżywiające skórę ma olej awokado z połączeniem z aloesem. Oprócz tego użytkownicy takiej mieszanki będą cieszyć się idealnym wygładzeniem cery. Kobiety zauważą spłycenie zmarszczek i mniejszą skłonność do pojawiania się nowych. Olej z awokado polecany jest osobom ze skłonnością do cery tłustej i borykających się z nadmiernym trądzikiem. Na koniec warto dodać, że olej z awokado jest doskonałym naturalnym filtrem przeciwsłonecznym.
Pestka z awokado – zastosowanie
Pestka z awokado to duży procent wagi całego owocu. Jednak wielu z nas po prostu wyrzuca ją do kosza. Tymczasem jest to również bogactwo składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy tu bogactwo błonnika, którym warto uzupełniać jedzenie. W tym celu należy wysuszyć pestkę awokado, następnie zmiażdżyć ją i mielić na proszek. Dodawać po płaskiej łyżeczce do posiłków, na przykład porannej jajecznicy. Znakomicie zwiększy to wartość posiłków. Innym sposobem na wykorzystanie pestki awocado jest po prostu… wyhodowanie swojego własnego drzewka. W tym celu należy zanurzyć pestkę wydobytą z owocu w wodzie, jednak nie w całości, a jedynie od spodu. W przeciwnym razie pestka tylko zgnije. Możemy ją w jakiś sposób uwiązać lub wykorzystać wykałaczki do potrzymania pestki nad powierzchnią wody. Gdy pestka zacznie puszczać korzenie należy wsadzić ją do ziemi. Roślina rośnie szybko, jednak nie od razu ma owoce – aby je zobaczyć należy uzbroić się w cierpliwość.