Jak przestać marnować żywność – 5 złotych porad

Tagi , , , , , , ,

No właśnie, jak przestać marnować żywność? przecież zaplanowanie zakupów zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a dzięki temu można wyeliminować problem marnowania jedzenia, który dotyczy dużej części społeczeństwa. Spójrz komu najczęściej zdarza się o zapomnieniu terminu przydatności jedzenia:

Najlepiej zacząć od uświadomienia sobie, ile pieniędzy traci się przez wyrzucanie jedzenia. W tym celu wystarczy przez kilka dni – na przykład tydzień – notować ilość i rodzaj wyrzucanych produktów, a następnie to wszystko podsumować. Kwota, którą się w ten sposób obliczy bywa dla wielu osób wystarczającym argumentem za tym, aby podjąć stanowcze kroki i dowiedzieć się, jak przestać marnować jedzenie, aby rzeczywiście przyniosło to efekty.

A co wyrzucamy najczęściej?

marnowanie-jedzenia

Najczęstsze powody wyrzucania żywności:

wyrzucanie-zywnosci

Planowanie posiłków

Dzięki zaplanowaniu posiłków na kilka dni do przodu można z wyprzedzeniem zakupić niezbędne składniki i jednocześnie zrezygnować z kupowania tego, co i tak nie zostanie wykorzystane. Przed dokupieniem jedzenia zawsze najlepiej jest sprawdzić, co zostało w lodówce i co jeszcze można wykorzystać z posiadanych przez siebie rzeczy.

Lista zakupów

Kupowanie pod wpływem impulsu bywa bardzo szkodliwe dla stanu portfela, a dodatkowo takie produkty często kończą w koszu. Co z tego, że aktualnie jest promocja na pakiety słoików majonezu, jeżeli i tak nie zdąży się z nich skorzystać przed przekroczeniem terminu daty ważności? W kupowaniu chodzi o to, aby wybierać rzeczy naprawdę potrzebne, a nie o płaceniu za coś tylko dlatego, że jest to tanie.

Porządek w lodówce

Rozkładając zakupy w lodówce warto zastosować patent, z którego korzystają praktycznie wszystkie sklepy i produkty z krótkim terminem przydatności dawać na przód, aby się o nich nie zapomniało.

Przechowywanie produktów spożywczych

W przypadku wielu produktów ich termin przydatności do spożycia można przedłużyć, jeśli tylko będzie się je odpowiednio przechowywało. Warto więc poszerzyć swoją wiedzę w tym temacie i pamiętać na przykład o tym, że chociaż warzywa dobrze znoszą przechowywanie w lodówce, to pomidory stanowią wyjątek. Podobnie zresztą jest z ziemniakami.

Przemyślane gotowanie

Zamiast gotować „z górką” i później wyrzucać niezjedzone resztki, lepiej odpowiednio oszacować, jakie porcje będą odpowiednie dla poszczególnych domowników. Jeśli już jednak coś zostanie, to zamiast to wyrzucać, lepiej schować resztki do lodówki i przeznaczyć je na przykład na drugie śniadanie do pracy lub wykorzystać do kolejnego obiadu.

Jak widać z marnowaniem jedzenia można sobie poradzić na kilka sposobów. Najważniejsze to uświadomienie sobie, ile się przez to traci pieniędzy i przystąpienie do działania.

Poprzedni

Ćwiczenia z hula hop = super brzuch

Ćwiczenia na siłowni: trening dla ciała i duszy

Następny

1 komentarz do wpisu “Jak przestać marnować żywność – 5 złotych porad”

  1. Ciekawe wskazówki – dzięki ! Ja nieustannie próbuję nauczyć dziecko by nie marnować niepotrzebnie jedzenia, zwracamy mu uwagę na wskazówki wymienione w artykule, teraz zwrócimy uwagę na nieco więcej wskazówek, jeszcze raz dzięki !

    Odpowiedz

Dodaj komentarz