Jesienna herbata – co do niej dodać dla optymalnej odporności?

Tagi , , , , ,

Jednym z niewielu plusów zimniejszej pogody jest to, że nadszedł czas na rozgrzewające herbaty. Co powinna w sobie zawierać jesienna herbata, żeby oprócz smaku dawała nam też odporność?

Jesienna herbata to sztandarowy napój na zimne miesiące

Niektórzy ciepłe herbaty i napary piliby już pod koniec wakacji. Zazwyczaj jednak dopiero na przełomie września i października odchodzimy od lemoniad i wybieramy jesienne herbaty. Jest to naturalna potrzeba naszego ciała – kiedy na zewnątrz jest coraz zimniej, nasze ciała domagają się rozgrzania. Każdy z nas ma na pewno ulubiony rodzaj herbaty i dodatki do niej, ale jest kilka składników, które powinny znaleźć się w kubku każdego z nas.

Miód to najlepsze, co możemy zrobić dla swojego zdrowia jesienią

Do właściwości leczniczych miodu nie trzeba nikogo przekonywać. Jego wpływ na nasze zdrowie znały nawet cywilizacje żyjące tysiące lat temu. Miód zwalcza bakterie skuteczniej niż wiele antybiotyków, a przy tym nie sieje spustoszenia w naszym organizmie. Jak się okazuje, pomaga zwalczać nawet infekcje wywołane laseczkami wąglika i prątkami gruźlicy!

Miód posiada mnóstwo witamin i składników mineralnych: potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt, i mangan oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Dlatego właśnie miód warto stosować, kiedy bierze nas przeziębienie albo inna infekcja. Złagodzi też ból gardła i pomoże zasnąć podczas choroby.

Miód to też świetna alternatywa dla cukru białego, który nie daje nam nic oprócz kalorii. Chociaż kaloryczność miodu jest podobna, to dodatkowo daje on nam wiele wartościowych składników. Jeżeli pilnujemy wagi, to kontrolujmy jego ilość dodawaną do herbaty, albo ograniczmy się do jednego, dwóch kubków dziennie. Żeby zachował swoje właściwości, najlepiej dodawajmy miód do letniej, a nie wrzącej herbaty.

Jesienna herbataimbir zadba nie tylko o naszą odporność

Imbir ma bardzo długą historię stosowania w różnych formach medycyny tradycyjnej i alternatywnej. Jest używany do wspomagania trawienia, zmniejszania nudności i pomagania w walce z grypą i przeziębieniem, a to tylko kilka z jego wielu właściwości. Niepowtarzalny zapach i smak imbiru pochodzi z jego naturalnych olejków, z których najważniejszymi są gingerole. Są to główne związki bioaktywne imbiru. Odpowiadają za jego wiele właściwości leczniczych. Według badań gingerol ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Na przykład może pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny, który jest wynikiem nadmiernej ilości wolnych rodników w organizmie.

Imbir nie tylko wesprze naszą odporność, ale też obniży cholesterol, zmniejszy bóle miesiączkowe, pomoże na trawienie i zmniejszy ryzyko chorób serca. Najlepiej kupić świeży korzeń i do każdej herbaty dodawać kilka obranych plasterków.

Cytryna i pomarańcza nadają się nie tylko do lemoniady

Chociaż cytrusy kojarzą nam się raczej letnio, to przecież są też jednymi z niewielu owoców dostępnych jesienią i zimą. Dlatego cytryna i pomarańcza będą świetnym dodatkiem do jesiennej herbaty. Chociaż ostatnio zaczęły pojawiać się głosy, że dodatek cytrusów do czarnej herbaty może być dla nas szkodliwy, to na szczęście jest tak tylko w jednym przypadku. Jeżeli dodamy cytrynę do herbaty fusiastej, to rzeczywiście do naszego organizmu mogą dostać się niezdrowe substancje. Ponieważ jednak większość z nas dodaje cytrynę dopiero po wyjęciu torebki, to nie ma tu żadnego zagrożenia.

Cytryna i pomarańcza zapewnią nam dawkę witaminy C, która wzmocni naszą odporność. Olejki eteryczne zawarte w cytrusach pomogą nam też w oddychaniu w przypadku zatkanego nosa i pomogą nam zasnąć. Pamiętajmy jednak, że żeby cytryna i pomarańcza nie straciły swoich właściwości, to herbata nie powinna być zbyt mocna, ani zalana wrzącą wodą.

Goździki możemy wykorzystać jeszcze przed świętami

Chociaż goździki kojarzą nam się raczej jako przyprawa świąteczna, to warto dodać je do herbaty już jesienią. Posiadają wiele witamin i składników mineralnych potrzebnych nam w zimniejsze miesiące: witaminę A, K, E, D, C i witaminy z grupy B, potas, wapń, mangan, cynk, fosfor, sód, kwas foliowy, selen, magnez i kwasy omega 3. Ponieważ goździki działają antyseptycznie, to chronią nas przed stanem zapalnym w organizmie. Działają przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, co chroni nas przed grypą oraz przed przeziębieniem.

Herbata z goździkami sprawdzi się też świetnie, kiedy się przejemy – podziała na trawienie. Napar z goździkami pomoże nam zasnąć, szczególnie w czasie choroby. Szczególny zapach goździków przyniesienie nam ukojenie i skojarzenia ze świętami. Dobra rada: jeżeli nie lubimy, kiedy goździki pływają nam luzem w herbacie, można wcisnąć je w skórkę cytryny albo pomarańczy, które dodajemy do herbaty.

Kurkuma – superfoods dodane do herbaty

Kurkuma należy do tej samej rodziny co imbir, ma też podobny smak, zapach i właściwości. Właśnie dlatego możemy je stosować w herbacie zamiennie. Najbardziej zdrowotnym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Działa ona przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Chroni też przed wieloma chorobami i schorzeniami: nowotworami, Alzheimerem, wrzodami. Żeby jednak odczuć wiele właściwości kurkuminy, do herbaty trzeba dodać szczyptę pieprzu. Będzie on niewyczuwalny przy innych składnikach, ale aktywuje działanie kurkuminy.

Syropy do jesiennej herbaty – malinowy, z czarnego bzu, aroniowy

Syropy to bardzo lubiane dodatki dodawane do herbat. Malinowe, aroniowe, żurawinowe, z czarnego bzu – jest to wielka dawka witaminy C, a do tego sposób na dosłodzenie herbaty. Diabeł tkwi jednak w szczegółach. Jeżeli kupujemy gotowy syrop, to zwróćmy uwagę na skład. Oczywiście, że syrop będzie zawierał cukier, ale zwróćmy uwagę na zawartość owoców. Czasami jest to dosłownie kilka procent! Taki syrop często zawiera barwniki, żeby miał odpowiedni kolor, ale nic poza tym. Zawartość owoców powinna wynosić co najmniej kilkadziesiąt procent i więcej. Zdrowy i prawdziwy syrop będzie miał też odpowiednią cenę. Często syropy różnią się też nazewnictwem – jeżeli widzimy „Syrop o smaku malinowym”, to możemy być pewni, że nic nie zrobi dla naszego zdrowia.

Takie syropy bardzo łatwo zrobić też w domu. Wtedy mamy pewność, że mają dobry skład, wiemy ile dodajemy cukru, a możemy go nawet zastąpić miodem i mieć dwa zdrowe składniki w jednym.

Jesienna herbata sama w sobie jest zdrowa

Niezależnie od tego, jakie dodatki do niej dodamy, już sama herbata zadziała na nasze zdrowie. W grę wchodzą tutaj przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki powodujące choroby i proces starzenia. Chociaż zazwyczaj wybieramy herbatę czarną, to nikt nie powiedział, że do jesiennego napoju nie możemy wykorzystać herbaty zielonej albo rooibosa. Każda z herbat ma inne właściwości i aromat, dlatego możemy dobrać je do swoich preferencji.

Jeżeli jednak nie chcemy pić herbaty, czy to z powodu teiny, czy farbowania zębów, to bez problemu możemy wykonać napar. Wszystkie wymienione wcześniej składniki zalewamy po prostu wodą (letnią, nie wrzącą). Będą miały takie same właściwości, tylko bez posmaku herbaty.

Poprzedni

Kurkuma – najzdrowszy naturalny suplement?

Poznaj 3 sposoby, dzięki którym uporasz się z negatywnymi emocjami

Następny

Dodaj komentarz