Lecznicze właściwości żurawiny

, 26 października 2015 Tagi , , , , ,

Żurawina ma wiele właściwości odżywczych oraz leczniczych. Do tego wyśmienicie smakuje i nadaje się jako dodatek do dań, oraz jako zdrowa przekąska. Słynie przede wszystkim ze swoich właściwości oczyszczających układ moczowy z namnażających się bakterii, przez co leczy zapalenia dróg moczowych, ma pozytywny wpływ na nerki. Ale to nie wszystkie dobre strony żurawiny.

Żurawina dba o piękny uśmiech

Nowe badania wykazują, że żurawina może być zastosowana jako naturalny środek wybielający zęby. Jest bezpieczna w stosowaniu, czego nie można powiedzieć o wielu pastach czy środkach wybielających dostępnych w drogeriach. Kluczem do skuteczności żurawiny są zawarte w niej związki pochodzenia roślinnego, które pokrywając zęby warstwą, chronią je przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Warstwa ta sprawia, że bakterie mają znacznie mniejszą powierzchnię, na której mogą się osadzać i namnażać. To nie koniec dobroczynnego wpływu na jamę ustną. Okazuje się, że żurawina zmniejsza ryzyko powstawania chorób jamy ustnej oraz dziąseł takich jak na przykład paradontoza. Oprócz tego sok z żurawiny lub żucie jej owoców doskonale odświeża oddech.

Wpływ żurawiny na serce i żołądek

Okazuje się, że spożywanie soku lub owoców żurawiny ma bardzo dobry wpływ na serce. Wszystko dzięki temu, że zawierają podobne substancje, które znajdują się w chwalonym przez kardiologów czerwonym winie. Związki te są odpowiedzialne za przeciwdziałanie odkładaniu się skrzepów w żyłach oraz za ich odpowiednie ukrwienie. Szerokie światło żył i tętnic pozwala na uniknięcie choroby miażdżycowej. Żurawina ma również swój udział w utrzymaniu w dobrej kondycji żołądka i układu pokarmowego. I tutaj daje o sobie znać znakomite bakteriobójcze i grzybobójcze działanie żurawiny. Pozawala to uniknąć zatruć oraz zmniejsza ryzyko powstawania wrzodów żołądka, udowodniono, że jest skuteczna nawet w przypadku takich bakterii jak Salmonella. Żurawina jest idealnym rozwiązaniem w przypadku przeziębień jako naturalny środek leczniczy, oraz profilaktyczny.

Poprzedni

Woda mineralna a woda źródlana

Różnica pomiędzy kefirem a jogurtem

Następny

Dodaj komentarz