Mity o metabolizmie

, 3 czerwca 2016 Tagi , , ,

Metabolizm pełni główną rolę w przypadku każdej diety i utraty wagi. Jednak krążą wokół niego mity, które nie mają nic wspólnego z prawdą.

Mit: podczas odchudzania tłuszcz spala kalorie.

Osoby, które posiadają wysoką zawartość tkanki tłuszczowej mają mniej sprawny metabolizm. Odpowiedzialne za spalanie nadmiaru kalorii są mięśnie. Osoby, które mają większą masę mięśniową niż tłuszczową spalają kalorie znacznie skuteczniej.

Mit: aby schudnąć, trzeba jeść jak najmniej.

Niektórzy biorą sobie to mocno do serca i nie jedzą przez wiele dni nic oprócz kawałka jabłka. Rzeczywiście odchudzanie w ten sposób jest bardzo skuteczne, ale również bardzo niezdrowe. Przede wszystkim w ten sposób powstaje jedynie złudzenie, że przyśpieszamy metabolizm, ponieważ tak naprawdę spowalnia on. Musi to zrobić, chcąc walczyć o przetrwanie organizmu, a więc przetwarza bardzo powoli. W zależności od wieku i płci człowiek musi dziennie spożywać zalecaną dawkę kalorii. Większość z tej dawki jest wykorzystywana po prostu do przeżycia i dobrego funkcjonowania, reszta, około 200 kal na czynności życiowe jak na przykład poruszanie, sport. To znaczy na takie procesy życiowe jak ogrzanie organizmu, pracę narządów wewnętrznych, oddychanie, bicie serca, krążenie krwi. Dlatego dla zachowania zdrowego metabolizmu i zdrowia trzeba jeść.

Mit: po trzydziestce nic nie można poradzić na przybywające kilogramy.

Rzeczywiście młodym osobom znacznie łatwiej jest utrzymać wagę, nawet jeśli czasem sobie pofolgują z jedzeniem. Jednak nie jest prawdą, że nie da się nic zrobić ze spowolnionym metabolizmem po trzydziestym roku życia. Wręcz przeciwnie. Wymaga to więcej czasu i energii, ale z pewnością warto. Aby to zrobić należy wyeliminować błędy żywieniowe i włączyć do diety produkty, które ułatwiają pracę metabolizmu. Warto pracować nad szczupłą sylwetką przez całe życie. Pozwoli to na zachowanie jej długo po trzydziestych urodzinach, a także na zdrowy i aktywny wiek średni a nawet podeszły. Bez chorób, takich jak osteoporoza, artretyzm, kłopoty z pamięcią i wiele innych.

Poprzedni

Zastosowanie promieniowania podczerwonego

Czym jest psychodietetyka?

Następny

Dodaj komentarz