Napoje dla kobiet w ciąży

, , Tagi , , , , ,

Ciąża to szczególny czas w życiu kobiety. Wiele słychać o tym, co powinny, a czego nie powinny jeść kobiety w ciąży. Świadomość w tym zakresie coraz bardziej wzrasta. Lecz jednocześnie mało jest informacji co powinny pić kobiety w ciąży? Przecież organizm człowieka, a szczególnie ciężarnej, w większości składa się z płynów.

Tego unikaj

Gdy tylko dowiesz się, że jesteś w ciąży, ważne jest by usunąć z diety szkodliwe jedzenie, ale i szkodliwe napoje. Najlepiej zacząć od zaprzestania wypijania mocnych kaw i herbat, gdyż zawierają dużo kofeiny i teiny, ponadto wcale nie nawadniają, a wysuszają organizm. Warto również przestać pić kolorowe napoje słodzone. Zbyt duża ilość cukru powoduje u kobiet ciężarnych cukrzycę ciążową, a warto wiedzieć, że nawet niewinnie wyglądające gotowe herbatki mają w sobie kilka łyżek cukru. Napoje gazowane uszkadzają szkliwo zębów, a kobiety ciężarne są narażone w większym stopniu na ich psucie się. To samo rzekomo zdrowe soki zagęszczone i naturalne soki. Wykluczone u kobiet w ciąży są napoje energetyczne. Zwiększają one wahania nastroju, wzmagają bezsenność. Nie nadają się również niektóre naturalne rośliny oraz herbatki. Na przykład nie poleca się aloesu, malwy, rozmarynu, powodują one skurcze macicy, co w pierwszym trymestrze może nawet być przyczyną poronienia. Nie poleca się również żeń szenia i tymianku.

Co pić?

Kobiety w ciąży powinny pić przede wszystkim czystą wodę – filtrowaną lub źródlaną, czerpaną z naturalnych źródeł, tak zwaną wodę żywą. Zalecane są również świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców bez dodatku cukru. Kobiety powinny pić zioła, które pozwolą pozbyć się przykrych dolegliwości, na przykład ze strony układu pokarmowego. Polecane są zioła usprawniające metabolizm, takie jak rooibos, mięta, rumianek. Kobiety w ciąży powinny przyjmować sporo elektrolitów, ale uważać również na zbyt dużą ilość jonów sodu, co zwiększa ciśnienie i jest niebezpieczne u kobiet ciężarnych. Można wspomagać się wodą kokosową lub sokiem z brzozy lub klonowym, gdzie elektrolity są w równowadze.

Poprzedni

Jakie warzywa i owoce najlepiej łączyć, a jakich unikać w parze

Najbardziej skażone pestycydami owoce i warzywa

Następny

Dodaj komentarz