Nie wyrzucaj resztek – ruch zero waste

Tagi , ,

Każdy pasjonat gotowania wie, że warzywa i owoce oznaczają wiele obierek, ogonków, liści i innych resztek, które zazwyczaj lądują w koszu. Możemy jednak zmienić swój sposób myślenia i zamiast traktować je jako odpady, możemy wykorzystać je do innych dań. Takie części warzyw są często pełne składników odżywczych i smaku i mogą pomóc Ci stworzyć ciekawe posiłki.

Nie traktuj korzeni i ,,ogonków” jako resztek

Podczas korzystania z takich warzyw jak marchewki, rzodkiewki, seler zawsze odcinamy ich końcówki i korzenie. Nie muszą one jednak trafiać do kosza. Smakują tak samo jak reszta warzywa i mają takie samo wartości odżywcze. Jeżeli nie przydadzą Ci się w danym momencie, możesz je zamrozić i skorzystać z nich w innym daniu. Końcówki świetnie się nadają jako dodatek do soków, koktajli czy sosów. Jeżeli je zblendujemy i dodamy do nich przyprawy, możemy stworzyć zdrową alternatywę dla burgera.

Końcówki warzyw mogą też posłużyć jako element estetyczny. Podczas pieczenia marchewek nie odcinaj zielonej części – podaj ją w całości na stół. Dzięki temu na talerzu pojawi się dodatkowy kolor i całe danie będzie miało bardziej autentyczny charakter.

Sposoby na łodygi warzyw i zioła

Jesteśmy przyzwyczajeni do wyrzucania takich części warzyw jak np. podstawa brokuła czy kalafiora. Są one twarde i mogą się wydawać pozbawione smaku. Jeżeli je jednak posiekamy i poddamy odpowiedniej obróbce termicznej, możemy wzbogacić nimi dania i zwiększyć ich objętość. Wnętrze takiej łodygi jest miękkie i możemy je dodać np. do sałatki. Łodyżki wielu sałat możemy ugotować albo podsmażyć, polać oliwą i cytryną, przyprawić i mamy pomysł na ciekawą przystawkę. Jeżeli je poszatkujesz i zblanszujesz nadają się też jako dodatek do makaronu czy stir-frya.

Zioła również dają nam duże pole do popisu. W przypadku rozmarynu, kolendry, mięty czy bazylii zazwyczaj zrywamy liście i wyrzucamy łodyżki. One też są jednak pełne smaku, a oprócz tego mogą dodać element chrupkości. Nadają się też do zblendowania – możemy je wtedy dodać do pesto, salsy albo sosów.

Skórki i pestki to bardzo uniwersalne resztki

Skórki od cytrusów i innych owoców oraz ich pestki są pełne smaku i witamin, dlatego warto je wykorzystać w kuchni.

Najlepszym sposobem na osłodzenie dania jest wykorzystanie skórek i pestek z letnich owoców. Nie musisz już wyrzucać przejrzałych owoców! Mogą się przydać nie tylko do deserów, ale również do … drinków. Ciekawym pomysłem na urozmaicenie koktajlu jest zmielenie skórek i pestek, a następnie zamoczenie ich w wódce, ginie czy innym alkoholu. Przygotowane w ten sposób składniki po tygodniu albo dwóch nabiorą smaku. Następnie wystarczy je przetrzeć przez sitko albo filtr do kawy. Tak nasączone dodatki możemy wykorzystać przy następnym koktajlu albo przechowywać w słoiczku.

Nie tylko skórki i pestki nadają się do dalszego wykorzystania. Również biała część cytrusów, ,,serce” owocu ma swoje zastosowanie. Po wyciśnięciu soku z owoców albo starciu z nich skórki, nie wyrzucaj białego środka. Można go wykorzystać do stworzenia cytrusowego octu, który sprawdzi się jako ciekawy dodatek do sałatki albo sosu. Możesz dzięki takiemu pomysłowi zaskoczyć znajomych podczas następnej kolacji.

Owoce cytrusowe, dzięki swoim olejkom naturalnym są też świetnym środkiem do dezynfekcji. Jeżeli nie masz co zrobić ze skórkami od cytryny czy pomarańczy, możesz wrzucić je do gotującej wody wraz z gąbkami czy ściereczkami od zmywania. Materiały będą zdezynfekowane, a w całym domu będzie się roznosił przyjemny zapach.

Wszystkie te sposoby pomogą Ci ograniczyć produkcję resztek, ale również urozmaicą Twoje gotowanie i pomogą w zachowaniu czystości. Nawet takie małe zmiany przyniosą efekt, a dodatkowo wprowadzą do Twojej diety jeszcze więcej składników odżywczych.

Poprzedni

Kiszonki: nowy zdrowy trend

Kalkulatory BMI i BMR – czy warto z nich korzystać?

Następny

Dodaj komentarz