Odporność na stres dziecka a dieta matki w ciąży

, 28 grudnia 2015 Tagi , , , , , , , , , ,

Stres ma duży wpływ na organizm człowieka, przenika właściwie każdy jego narząd i ma wpływ wcale nie tylko na psychikę. Okazuje się, że zasada ta tyczy się nie tylko dorosłych ludzi, ale towarzyszy człowiekowi od samego początku jego życia, nawet zanim jeszcze się urodził.

Złe nawyki żywieniowe w ciąży

Wiele kobiet traktuje ciążę jako moment, kiedy wreszcie mogą sobie odpuścić. Objadają się wtedy, kiedy mają na to ochotę, często sięgają po jedzenie niezdrowe i tuczące. Pokusa jest silna, ale okazuje się, że kobiety ciężarne nie powinny tak beztrosko podchodzić do diety. Zbyt często nie są świadome tego, że konsekwencje są o wiele dalej idące niż tylko nadmierna otyłość. Naukowcy sugerują, że dzieci, których matki w ciąży odżywiały się zdrowo i racjonalnie są o wiele bardziej odporne na stres i problemy występujące w życiu, niż dzieci, których matki nie dostarczały odpowiedniej ilości składników odżywczych. Dlatego jeśli dziecko jest bojaźliwe, stale zestresowane, dużo płacze i reaguje od małego histerycznie na błahostki, może to oznaczać (ale nie musi) błędy żywieniowe matki w czasie ciąży.

Czego ci trzeba?

Warto zadać sobie pytanie co zatem jeść, aby urodzić dziecko o silniejszym układzie nerwowym, bardziej odporne na stres. Okazuje się bowiem, że jest to bardzo ważne w dzisiejszym świecie, o czym wie każdy. Naukowcy wskazują, że największą odpowiedzialność za mocny układ nerwowy posiada cholina, czyli witamina B4. Kluczem jest spożywanie dawek wyższych niż zalecane. Cholina należy do witamin z grupy B, dlatego najlepiej będzie się czuła przyjowana wraz z kompleksem tych witamin, szczególnie z kwasem foliowym i witaminą B12. Na wchłanianie witaminy ma również wpływ witamina A. Cholinę można suplementować po konsultacji z lekarzem. Niemniej jednak jej spore ilości odnajdziemy w takich produktach jak żółtka jaj, szpinak, pomidory, wątróbka, fasolka, otręby pszenne, owsianka, przetwory mleczne, szczególnie ser. Negatywny wpływ na wchłanianie witaminy ma nadmierna ilość cukru, alkohol, sól, zbyt wysoka temperatura.

Poprzedni

Czy ser pleśniowy jest zdrowy?

Zdrowotne właściwości rukwi i rukoli

Następny

1 komentarz do wpisu “Odporność na stres dziecka a dieta matki w ciąży”

  1. Nieznajomosc odruchow niemowlaka, jego cyklu dobowego, prawidlowosci rozwojowych, odrozniania sygnalow zdrowych od chorobowych przyczyniaja sie do ciaglego obserwowania dziecka przez matke. Swiadomosc smierci lozeczkowej wzmacnia strach matki przed utrata dziecka.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz