Jednym z najgorszych cywilizacyjnych zagrożeń chorobowych jest zawał. Na szczęście istnieje wiele pokarmów, które potrafią zmniejszyć jego ryzyko. Jednak zjadanie nawet wielkiej ich ilości nie sprawi, że człowiek przestanie być zagrożony, o ile nie zmieni swego stylu życia. Niemniej jednak owoce mogą wiele pomóc.
Zbawienne jagody
Jagody na całym świecie słyną ze swojego wybornego smaku. Mają przy tym wiele wartości odżywczych, pełne są witamin i minerałów. Słynne są na przykład owoce Acai pochodzące z amazońskiej dżungli, zawierające największą znaną ilość przeciwutleniaczy w owocach. Ponadto zawierają cenne pektyny, które obniżają uczucie głodu i zmniejszają ilość cukru we krwi. Podobne właściwości mają także maliny, poziomki i truskawki. Jednak to nie koniec zalec, bowiem nowe badania pokazują, iż zjadanie takich owoców trzy razy w tygodniu pozwala obniżyć ryzyko zawału w przypadku kobiet. Okazuje się, że ryzyko to jest obniżone we wcale nie miałym, bo aż w trzydziestu dwóch procentach. Ponadto podobne, korzystne efekty nie zostały stwierdzone w przypadku kobiet pomiędzy czterdziestym a sześćdziesiątym rokiem życia, nawet jeśli odżwywiały się one zdrowo i jadły inne owoce, takie jak jabłka, czy gruszki.
Kiwi na serce
Egzotyczyny owoc kiwi również ma zbawienny wpływ na serce. Posiada podobne do jagód właściwości, zawiera dużo błonnika. Oprócz tego w swoim składzie posiada cały arsenał pożytecznych witamin, takich jak witaminy z grupy B, jak również witaminy K i E. Zawierają dużą ilość wapnia, magnezu cynku. Pozytywnie wpływają na cukier we krwi, zmniejszają uczucie głodu. W swoim składzie zawierają pożyteczne glikozydy nasercowe. Dzięki temu serce jest znacznie wzmocnione, bije mocniej, lecz nie ma potrzeby by uderzało zbyt szybko. Wpływają one również pozytywnie na cały układ krążenia, usprawniając przepływ krwi, likwidując zastoje krwi. Są pożyteczne dla osób cierpiących na miażdżycę, pomagają obniżyć ciśnienie krwi.