Według raportu Światowej Organizacji Zdrowia, anoreksja dotyczy od 0,8 do 1,8% ludzi na całym świecie. W Polsce szczegółowych badań dotyczących tej choroby nie przeprowadzono, ale w 2011 r. Ogólnopolskie Centrum Zaburzeń Odżywiania opublikowało opracowanie. Z którego wynika, że aż 72% nastolatek w naszym kraju przejawia zachowania typowe. Dla zaburzeń odżywiania (jedzenie w ukryciu, przejadanie się, nienawiść do siebie z powodu jedzenia). 56% dziewcząt i 25% chłopców uważa natomiast, że ich waga ciała jest zbyt wysoka. – Chorych jest coraz więcej. Jeżeli czegoś z tym nie zrobimy, za kilka lat będziemy mieli do czynienia z ogromnym problemem społecznym. Podczas moich prelekcji w szkołach. Staram się uświadomić rodzicom skalę tego tragicznego zjawiska – powiedziała w wywiadzie dla Gazety Polskiej Codziennie Elżbieta Sas. Założycielka pierwszego w Polsce ośrodka zajmującego się leczeniem zaburzeń łaknienia.
Współpraca z dietetykiem kluczem do sukcesu
Leczenie anoreksji to długotrwały i skomplikowany proces, wymagający współpracy zarówno ze strony pacjenta oraz jego najbliższego otoczenia. Jak i wyspecjalizowanych lekarzy, psychologów oraz dietetyków. Zwłaszcza obecność tych ostatnich w trakcie terapii jest niezwykle pożądana i przynosi dobre rezultaty. Dietetycy posiadają bowiem wiedzę medyczną, psychologiczną oraz umiejętność nawiązywania z pacjentem odpowiedniego rodzaju kontaktu.
Najważniejszym zadaniem dietetyka jest opracowanie dla osoby chorej odpowiedniego jadłospisu, który dostarczy mu wszystkich niezbędnych witamin i składników odżywczych. A także edukacja w zakresie zdrowej, zbilansowanej diety. Ta ostatnia kwestia bywa problematyczna, ponieważ wielu anorektykom wydaje się, że posiadają ogromną wiedzę z zakresu dietetyki. W praktyce ograniczającą się jednak do stosowania wyniszczającej organizm diety. Dlatego też dietetyk musi stać się dla pacjenta autorytetem oraz zdobyć jego zaufanie. Potrzeba jest do tego duża dawka zrozumienia i empatii – anorektycy na pytania o jedzenie często reagują złością. A nawet agresją, wobec czego istotne jest wprowadzenie ciepłej, przyjaznej atmosfery już na pierwszym spotkaniu.
Oprócz prób nawiązywaniu relacji opartych na zaufaniu i współpracy. Rolą dietetyka w trakcie leczenia anoreksji jest ocena dotychczasowego stanu odżywiania oraz przeprowadzenie wywiadu żywieniowego. W jego zakres wchodzą pytania o ilość i regularność spożywanych posiłków. Ich kaloryczność, sposoby przygotowywania, używane przyprawy oraz inne kwestie dotyczące codziennego żywienia. Dodatkowo, dietetyk może pytać pacjenta o ewentualne dolegliwości. Ze strony przewodu pokarmowego, przebyte choroby i operacje, stosowane leki oraz suplementy diety. Dzięki tym wiadomościom, dietetyk ma szansę uświadomić chorego. Jakie błędy popełniał, nauczyć go prawidłowych nawyków żywieniowych oraz zasad zdrowego przygotowywania posiłków. A także pomóc mu utrzymywać prawidłową masę ciała.
Terapia z udziałem dietetyka jest jednym z najważniejszych elementów leczenia anoreksji. Ma ona na celu eliminację fizycznych następstw zaburzeń odżywiania, przywrócenie właściwej wagi oraz edukację w zakresie prawidłowego żywienia. Połączenie terapii dietetycznej z pracą lekarzy oraz wsparciem psychologicznym jest jedyną drogą do całkowitego wyleczenia.
Placówki gdzie prowadzone jest leczenie anoreksji można zobaczyć tutaj: https://www.tourmedica.pl/kliniki/leczenie-anoreksji/