Pierwszy posiłek, którym powinniśmy rozpocząć każdy dzień, często przez nas niedoceniany i zaniedbywany, zostaje pominięty w codziennym menu lub zjedzony byle jak i z byle czego. Zanim więc następnym razem będziemy znów mieli ochotę je pominąć, przypomnijmy sobie mądre, chińskie przysłowie, które doskonale podkreśla ważność tego posiłku: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”.
Nakarm się o poranku
Nocą, gdy śpisz, organizm wypoczywa, ale także siłą rzeczy głoduje, dlatego chętnie przyjmuje rano świeżą dostawę energii i odżywczych składników. Śniadanie jest więc szczególnie istotne, ponieważ ma wpływ na Twoją wydolność psychofizyczną na najbliższych kilka godzin, w czasie których skuteczniej będziesz mógł podejmować zarówno wysiłek fizyczny jak i umysłowy. Jeśli prowadzisz aktywny tryb życia, tym bardziej powinieneś serwować sobie co ranek pożywne, wartościowe śniadanie, który zaspokoi potrzeby Twojego organizmu.
Nie jesz? Tracisz
Brak śniadania w żywieniowym planie dnia to wielki błąd, choć często bagatelizowany. Czasem nie jemy go, ponieważ nie czujemy jeszcze głodu, czasem rezygnujemy z niego celowo, bo wydaje nam się, że w ten sposób możemy schudnąć. A tymczasem narażamy się na gorsze funkcjonowanie organizmu. W pracy jesteśmy mniej produktywni i negatywnie nastawieni do czekających nas obowiązków, w szkole jesteśmy mniej skoncentrowani, a nauka przynosi gorsze efekty. Unikanie śniadania ma też długofalowe, poważniejsze konsekwencje. Przede wszystkim mogą nastąpić zaburzenia metabolizmu powodujące ryzyko cukrzycy lub chorób sercowo-naczyniowych. Badania wykazały, że osoby spożywające śniadania posiadają niższy poziom cholesterolu ogółem, LDL, utlenionego LDL i tri glicerydów oraz glukozy i insuliny we krwi, co zmniejsza ryzyko cukrzycy i choroby wieńcowej, zagrożenie cukrzycą i chorobą wieńcową serca.
Brak śniadania nie odchudza
Rezygnacja z pierwszego posiłku w ciągu dnia to pułapka dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Brak dostawy nowej energii dla organizmu sprawia, że jego metabolizm zaczyna zwalniać, a wraz z nim maleje siła napędowa, która zazwyczaj uruchamia odchudzanie. Nie dręcz się więc głodem o poranku, bo to Ci nie pomoże w chudnięciu. Przeciwnie – przygotowuj co rano pożywne, prawidłowo skomponowane posiłki, w których podstawą są białka, węglowodany czy błonnik. Białko jest szczególnie ważne, ponieważ wpływa uczucie sytości i zapobiega uczuciu głodu, a to zawarte w produktach nabiałowych przyspiesza podstawową przemianę materii aż o 25%.
Bez śniadania to ja nawet nie wychodzę z domu… śniadanie jest ważniejsze niż nawet obiad… pamiętajcie o tym!