Sposób żucia a straty na wadze

, , 17 czerwca 2021 Tagi , ,

Dietetycy wiele czasu poświęcają tłumaczeniu jak powinno wyglądać jedzenie i jaki jego rodzaj jest najlepszy oraz najkorzystniejszy dla zdrowia. Jednak równie ważny jest nie tyle rodzaj jedzenia, ale sam sposób jego spożywania.

Żuj dokładniej a schudniesz

Współcześnie wielu ludzi nie ma czasu na jedzenie, przez co chodzą głodni. W rezultacie, gdy pojawia się okazja by coś zjeść dosłownie rzucają się na jedzenie. Połykają je szybko i znów rzucają się w wir pracy. Okazuje się, że jest to poważny błąd. Jedzenie należy celebrować, co oznacza, że powinno się na nie poświęcać spory odcinek czasu. Chodzi o to, by dokładnie przeżuwać każdy kęs. Okazuje się, że to nie głupi wymysł, ale sposób na wymierne korzyści zdrowotne. Trawienie pokarmów rozpoczyna się już w ustach. W ślinie zawartych jest wiele enzymów pomagających w trawieniu. Dlatego warto poczekać aż każdy kęs się nimi nasyci. Powolne przeżuwanie posiłku przyczynia się do schudnięcia. Okazuje się, że jedząc wolniej szybciej czujemy się syci, zjadając jednocześnie mniej. To korzystne również dla ludzi chorujących na problemy gastryczne, na przykład zespół jelita wrażliwego. Powolne żucie jest korzystne dla zębów, jakie mają czas się czyścić z pokarmów. Mniej cząstek zalega w ustach, ponieważ mają szansę się rozpuścić.

 Utrata Wagi
Utrata Wagi

Inne korzyści powolnego żucia

Należy zwrócić uwagę na to, że straty na wadze w przypadku wolniejszego jedzenia są odczuwalne wyłącznie wtedy, gdy kalorie nie są dostarczane z żadnych innych źródeł. Słodkie napoje, alkohole, koktajle czekoladowe, mleczne wysoko słodzone nie wymagają żucia, a są prawdziwą bombą kaloryczną. Dlatego spożywane posiłki powinny być zdrowe i nie powinny zwierać dużej ilości cukrów. To właśnie biały cukier jest odpowiedzialny za blokowanie przyswajalności wielu witamin oraz sabotowanie procesów zachodzących w organizmie. Tutaj natomiast, przy zdrowym żywieniu z pomocą przychodzi po raz kolejny powolne żucie. Takie traktowanie jedzenia sprawia, że wiele składników pokarmowych, takie jak białko, są znacznie lepiej przyswajalne.

Poprzedni

Czy jeść kolację?

Jak dbać o skórę latem?

Następny

Dodaj komentarz