Algi morskie to jedne z największych odkryć ostatnich lat. Są nazwane superfoods ze względu na swoje właściwości. To naturalny suplement diety. Dobrej jakości alga morska nie zawiera żadnych innych składników i wypełniaczy, nawet w formie tabletek, dlatego nie obciąża wątroby w żaden sposób, łatwo się przyswaja. Jednak nie można wszystkich alg wrzucić do jednego worka.
Alga morska spirullina
Spirulina ma właściwości lecznicze oraz zapobiegające rozwojowi chorób. Posiada dużą ilość żelaza, dzięki czemu jest polecana wegetarianom i weganom jako suplement zapobiegający anemii, jak również produkt o dużej zawartości białka. U osób z anemią, nie tylko nie jedzących mięsa doprowadza do załagodzenia choroby. Posiada dużą ilość antyoksydantów dzięki czemu przywraca organizmowi witalność, pomaga na dłużej zachować zdrowie i młodość. Działa aktywnie na układ immunologiczny poprawiając jego odporność. Spirullina wpływa dobrze również na układ krwionośny oraz nerwowy, łagodząc objawy stresu oraz chroniąc przed rozwojem depresji. Zawiera duże ilości chlorofilu.
Chlorella
To również alga morska, o działaniu zbliżonym do spirulliny, jednak o właściwościach pomagających usuwać z organizmu toksyny. Wszystko dlatego, że wiąże metale ciężkie nagromadzone w nim. Następnie wszystko wydostaje się z produktami przemiany materii. Chlorella to źródło chlorofilu, który ma właściwości doskonale oczyszczające krew. W chlorelli znajdują się duże ilości witamny B12, niezbędnej wegetarianom i weganom.
Jak zażywać algi morskie?
Chlorella i spirulina mogą być zażywane osobno, ale najlepsze efekty zdrowotne osiąga się, zażywając obie je równolegle, z zachowaniem odpowiedniej proporcji. Zyskuje się wówczas odpowiednie odżywienie organizmu, a jednocześnie jesgo oczyszczenie i zwiększenie odporności oraz wydajności. W przypadku zażywania jednego suplementu zalecane jest łykanie nawet do dwunastu tabletek alg dziennie. Dlatego optymalnym rozwiązaniem dla osób zażywających algi w tabletkach jest branie ich w proporcji pół na pół, czyli sześć tabletek spiruliny, sześć chlorelli.