Gdy tylko pojawią się sezonowe owoce warto je zjadać na surowo, przyrządzać z nich dania oraz przetwory, by móc wracać do tych smaków jesienią i zimą. To również bogactwo witamin i mikroelementów.
Co kryje w sobie truskawka?
Truskawki, na które sezon właśnie trwa, są jednymi z najzdrowszych owoców. Chętnie je zjadamy ze względu na doskonały smak i aromat. Dzięki temu to jedna z ulubionych przekąsek dzieci. I bardzo dobrze. Przede wszystkim warto pochylić się nad zawartością przeciwutleniaczy w truskawce, która przekracza jej zawartość w wielu innych owocach. Dzięki temu owoce te chronią przed chorobami i starzeniem się, a nawet cofają te procesy. Znajdziemy tu również dużą porcję witaminy C, która jest również antyutleniaczem, a do tego wpływa pozytywnie na układ krwionośny, pokarmowy, chroni przed chorobami, w tym przed nowotworami. Innymi witaminami dostępnymi w truskawkach są witaminy z grupy B, witamina A. W truskawce znajdziemy także bogactwo składników mineralnych takich jak potas, sód, fosfor, magnez, żelazo, jak również pierwiastków śladowych takich jak mangan. Oprócz tego to bogactwo bardzo przydatnych dla zdrowia i urody soli mineralnych.
Ile kalorii mają truskawki?
Miłośników truskawek nie brakuje, ale często obawiamy się, że folgując sobie, przybierzemy na wadze. Truskawki są bogate w węglowodany, jednak szklanka truskawek, która całkowicie zaspokoi apetyt ze względu na dużą zawartość błonnika zawiera zaledwie około 50 kalorii. Nawet codzienne zjadanie truskawek na deser z pewnością nie sprawi, że utyjemy. Ale warto wiedzieć, że kaloryczność dania oczywiście mocno wzrasta wraz z dodatkami. Niektóry lubią je jeść z czekoladą, z lodami, inni bitą śmietaną lub zwykłą śmietaną i cukrem. Smakuje wspaniale, ale oczywiście ma odpowiednio więcej kalorii. Jedna miseczka takiego przysmaku to nawet 400 kalorii. Dlatego warto być uważnym szczególnie korzystając z letniego lenistwa na urlopie, aby nie pofolgować sobie za nadto. Lecz truskawki w bitej śmietanie od czasu do czasu to świetna alternatywa na przykład dla mniej zdrowych słodyczy.