Weź przykład ze zwierząt

, , 29 stycznia 2016 Tagi , , , ,

Współczesny człowiek z każdym pokoleniem oddala się od natury. Przez to zatraca swoje naturalne instynkty. Jest wstanie zjeść rzeczy, których żadne zwierzę by nie tknęło. Warto przyglądać się zwierzętom, których instynkty są bliżej natury, dlatego natychmiast wykrywają to, co niezdrowe.

Co zwierzęta robią dobrze?

Naukowcy co rusz odkrywają, że jakaś dieta jest wyjątkowo dobra dla człowieka. Triumfy święci na przykład dieta paleo, polegająca na spożywaniu jak najmniej przetworzonej żywności. Tymczasem wcale nie jest to dziwne, że takie jedzenie najlepiej nam służy. W końcu to właśnie naturalny, dany mam sposób odżywiania, który zmieniliśmy i zapomnieliśmy o nim. Dlatego teraz wydaje się to zaskakujące, a wręcz dziwne. Tymczasem patrząc na zwierzęta widzimy, że żadne z nich na przykład nie gotuje potraw. Tylko człowiek zaczął je podgrzewać. Jednak niewielu z nas zastanawia się ile przez to traci. Zwykła marchewka przed ugotowaniem i po ugotowaniu nie jest już tym samym. Po ugotowaniu to już całkiem inny produkt, o zmienionym składzie. To dlatego, że duża część witamin i składników po prostu została z niej usunięta. Coraz więcej ludzi odstępuje od gotowania potraw, a odżywiają się wyłącznie surowymi owocami i warzywami.

Goryl prawdę ci powie

Naukowcy zwrócili uwagę na naczelne, ponieważ niewątpliwie one są najbliższe człowiekowi pod względem genotypu. Okazuje się, że goryle, mimo że nie jedzą dużo mięsa, są potężnie zbudowane i bardzo silne, nawet piętnaście razy więcej niż człowiek. Natomiast szympans, mimo niepozornej budowy jest w stanie wyrywać kończyny ludziom. Skąd u nich ta siła? To pytanie można zadać patrząc również na tak potężne zwierzęta jak żyrafy, nosożoce, słonie, czy wieloryby. Żadne z nich nie żywi się mięsem, jak ludzcy kulturyści. Co więcej istnieją sportowcy i kulturyści na diecie wegańskiej, nieprzetworzonej, którym nie brak sił, wręcz przeciwnie. Być może więc rację mają goryle, których aż połowa diety to owoce prosto z drzewa, natomiast pozostała połowa to kwiaty, liście, orzechy, jaja, małe kręgowce i owady.

Poprzedni

Tłuste jedzenie zaburza dobowy rytm

Polecamy

Następny

Dodaj komentarz