Wiem co jem – wybieram dobry drób

, , Tagi

Im więcej czytamy, tym bardziej jesteśmy świadomi naszego ciała i tego, co nas otacza. Jeszcze kilka lat temu producenci produktów spożywczych byli niemal bezkarni, jednak obecnie bardziej skupiamy się na etykietach. Chcemy wrócić do tego, co naturalne i zgodnie biologicznie z naszym ciałem. Nawet w małych miejscowościach wyrastają jak grzyby po deszczu sklepiki ze zdrową żywnością, a i w supermarketach przybywa półek z tymi produktami. I są w coraz bardziej przystępnych cenach.

Drób źródłem dobrego białka

Skoro skupiamy się na tym co zdrowe, dbamy też o to, by nasza waga pozostawała na właściwym poziomie. Minęły te czasy, kiedy otyłość była synonimem życia w luksusie. Z drugiej strony wychudzone i anorektyczne ciała również odchodzą w zapomnienie. Teraz chcemy być wysportowani, piękni i silni. Skupiamy się na tym, by w diecie była odpowiednia ilość białka, tłuszczu i węglowodanów. Na naszych stołach coraz częściej goszczą warzywa i kasze zamiast ziemniaków i tłustych gęstych sosów.

Tradycyjny schabowy zastępujemy gotowaną rybą czy właśnie pieczonym kurczakiem. Drób zresztą uznawany jest za najdelikatniejsze mięso. Do łask oprócz kurczaka wraca też kaczka czy gęsina, chociaż są nieco trudniejsze do przygotowania i wymagają więcej doświadczenia. Kurczak natomiast jest wdzięczny, szybki i zawiera bardzo dużo białka. Nie ma dominującego smaku, więc łatwo dobrać go do smaku dodatków. Dobrze się trawi i jest jednym z pierwszych produktów, które dajemy dzieciom. Można go smażyć, piec i gotować. Świetnie sprawdza się w dietach osób starszych, małych dzieci i w diecie cukrzykowej i wątrobowej.

Najwięcej tłuszczu znajduje się zaraz pod skórką, tak więc aby odchudzić potrawę, pozbywajmy się tej części kurczęcia. Jeśli zaś planujemy zrobić pożywną zupę skórki przydadzą się najbardziej. Kurczak zakupiony w całości nie zmarnuje się gdyż każdą jego część można wykorzystać w inny sposób. W piersi z kurczaka oprócz cennego białka znajdziemy też witaminy B6 czy B3, a już średniej wielkości porcja pokrywa niemal dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na te składniki. Ponadto, jak zauważyli naukowcy z Harvard School of Public Health w Bostonie, spożywanie czerwonego mięsa w znacznej ilości za młodu może przyczynić się do rozwoju komórek nowotworowych, dlatego lepiej wybrać lekkostrawny i znacznie zdrowszy drób (źródło: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,400834,dieta-bogata-w-czerwone-mieso-moze-zwiekszac-ryzyko-raka-piersi.html).

Szybka zapiekanka z kurczakiem, warzywami i chorizo

Wiadomo, że najlepsze są dania które smakują całej rodzinie, ale ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Cenimy sobie nasz czas i chcemy go jak najwięcej spędzić z rodziną czy skupiając się na naszych pasjach. W tym celu ktoś kiedyś wymyślił piekarnik a ktoś inny zapiekankę. Proste, jednogarnkowe danie, którego nie da się nie lubić. Stosując w kuchni kurczaka z naturalnej hodowli mamy pewność, że jego mięso będzie lepszej jakości, bardziej spójne i smaczniejsze. Kurczak hodowany wolno ma też zdecydowanie mniej tłuszczu i jest delikatniejszy. Jego organizm nie był narażony na tak wiele stresu, ile musiał znieść kurczak ze zwykłej hodowli. Szukasz pomysłu na obiad? A może podasz kurcaka po hiszpańsku, z chorizo i warzywami? Poznaj ten i znacznie więcej przepisów z Kurczakiem Zagrodowym na http://zagrodowy.pl/przepisy/kurczak-z-warzywami-i-chorizo/.

Dlaczego właśnie Zagrodowy?

By dobrze zjeść nie wystarczy duża porcja. W końcu jesteśmy tym, co jemy. W przemysłowej hodowli kurcząt zwierzęta stłoczone są na małej przestrzeni. W takich warunkach najmniejsza rana czy jedna zarażona jednostka może spowodować wielkie straty na właściciela. Dlatego też zanim dojdzie do problemu prewencyjnie zwierzętom podaje się substancje które mają zapewnić im szybki wzrost. W końcu liczy się też to, by kurczak szybko urósł i można go było wkrótce sprzedać. A co z leczeniem chorób? Antybiotyki podawane zwierzętom powinny być wydalane przez nie w określonym czasie i po uboju podlegają restrykcyjnym badaniom. Jednak mimo wszystko, należałoby podchodzić do tego ostrożnie, chociaż sprzedawane mięso nie zawiera w sobie antybiotyków. Problem stanowią także pasożyty, których leczenie jest wyjątkowo trudne (więcej o tym poczytasz tutaj http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,459643,weterynaria-zwalczanie-pasozytow-u-drobiu-jest-trudne.html).

Kurczak Zagrodowy hodowany jest tak jak dawniej. Ma wolność wyboru pożywienia, może biegać po podwórku i widzieć słoneczko nad sobą. Hodowane są w jednym z najczystszych rejonów Polski, na Podlasiu. Karmione są paszą pochodzenia roślinnego, bez dodatków. Są mniejsze niż kurczaki jakie można kupić ze standardowych hodowli, ale ich czas życia jest również dłuższy. Kurczak ten jest nieco droższy, gdyż i jego utrzymanie wymaga więcej nakładów. Jednak w perspektywie całego życia i wpływu na zdrowie warto wydać te kilka złotych więcej, by poczuć różnicę i to nie tylko w smaku, ale przede wszystkim ze względu na nasze zdrowie.

Poprzedni

Aspartam – śmiertelna trucizna czy teoria spiskowa?

Na czym polega modelowanie sylwetki

Następny

Dodaj komentarz