Właściwości bazylii

, 21 grudnia 2015 Tagi , , ,

W kuchni stosujemy wiele przypraw. Od nich zależy smak gotowanych potraw, dlatego domownicy często są wybredni. Pomimo, że coś jest zdrowe nie zawsze im smakuje. Istnieje jednak przyprawa mająca wiele dobrych właściwości, a przy tym naprawdę smakowita. To oczywiście bazylia. Już sama nazwa tej rośliny brzmi zachęcająco i niemal każdy zna jej specyficzny, pełny aromat.

Zastosowanie bazylii

Bazylia w kuchni najlepiej komponuje się z takimi składnikami spożywczymi jak mięsa, pomidor plus mozzarella, fasola, szpinak, groch. Jest idealna do kuchni włoskiej, która nie jest niestety zbyt lekka. Jednak bazylia to nie tylko przyprawa, ale również roślina lecznicza. Działa dla dobra układu pokarmowego, sprawiając, że trawienie przebiega sprawniej, a żołądek jest odciążony. Działa przy niestrawnościach i wzdęciach. Zapobiega wymiotom oraz nudnościom. Oprócz tych właściwości, o czym mało kto wie, bazylia ma wpływ na układ nerwowy. Jej działanie jest porównywalne do melisy, rośliny słynącej ze swoich właściwości uspokajających. Bazylia poprawia nastrój, sprawia, że człowiek lepiej zasypia i spokojnie śpi przez całą noc. Bazylia jest także stosowana w aromaterapii jako środek kojący, przeciwbólowy. Jest pomocny w przypadku przeziębienia, ponieważ posiada właściwości antybakteryjne.

Bazylia w doniczce

Bazylia jest również rośliną, którą można samodzielnie hodować w doniczce na parapecie lub w ogródku, podczas letnich miesięcy. Istnieje kilka domian tej rośliny, w Polsce najlepiej chowa się i jest najbardziej popularna odmiana pospolita. Roślina ta hodowana w postaci świeżych listków ma najwięcej leczniczych właściwości. Warto pamiętać, że świeże liście dodaje się pod koniec gotowania, aby nie niszczyć cennych właściwości. Ze świeżych liści uzyskuje się również aromatyczny sos do sałatek, dodając je do oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego i zostawiając w zamknięciu przez kilka dni. Świeże listki są doskonałym dodatkiem do kanapek, można nimi także przystrajać potrawy.

Poprzedni

Przynoszenie ulgi w bólu za pomocą ciepła i chłodu

Czy ser pleśniowy jest zdrowy?

Następny

Dodaj komentarz