Zalety oleju lnianego

, , 17 czerwca 2021 Tagi , , ,

Olej lniany jest źródłem drogocennych kwasów nienasyconych, jakie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To jedno z najlepszych naturalnych źródeł tych składników.

Zalety oleju lnianego

Olej lniany, nie jest powszechnie użytkowany w polskiej kuchni. A okazuje się, że ma właściwości chroniące przed rakiem. A nawet w pewnych konfiguracjach potrafi go uleczać. Posiada spore ilości kwasów Omega 3, 6 i 9. Pozytywnie wpływają one na mózg oraz na układ krwionośny. Przedłużają życie, są najlepsze dla dzieci oraz osób starszych. Chcących na dłużej zachować pamięć. Wysoką koncentrację oraz sprawność umysłową. Mózg karmiony kwasami Omega będzie bardziej odżywiony. Matki spożywające te kwasy w ciąży rodzą zdrowsze dzieci. Same także znacznie lepiej znoszą ten okres, posiadając większą wydolność serca, co jest bardzo istotne. Olej lniany jest także użytkowany jako lekarstwo zewnętrze. Jest lekki, dlatego dobrze nadaje się do smarowania skóry, którą odżywia witaminami młodości, czyli A i E. Może być kładziony na drobne skaleczenia lub oparzenia, jako środek łagodzący ból i przyśpieszający gojenie.

 Olej Lniany
Olej Lniany

Przechowywanie oleju lnianego

Przy całym tym ogromie zalet oleju lnianego trzeba pamiętać o jego właściwym przechowywaniu. Okazuje się, że kwasy zawarte w oleju utleniają się bardzo szybko. Nie nadaje się on zatem do smażenia. Natomiast można zastosować go jako dodatek do surówek i sałatek. Olej lniany należy kupować wyłącznie w wybranych miejscach, czyli najlepiej w aptece. Kupiony w supermarkecie najczęściej nie ma już żadnych pozytywnych wartości. Przez długi czas był wystawiony na działanie promieniowania słonecznego, a także sztucznego. Olej lniany powinno przechowywać się w lodówce. Oprócz tego butelka, w jakiej się znajduje powinna być ciemna, ciemno brązowa albo fioletowa. Zmniejsza to ilość światła przebijającego się do środka. Kurek zawsze powinien zostać zakręcony. Olej lniany powinien być spożyty w miarę szybko. Nie należy go zbyt długo przechowywać w lodówce. Ponieważ tak jak było wspomniane. Sukcesywnie traci on swoje wartości.

Poprzedni

Jedzenie przed i po bieganiu

Czy jeść kolację?

Następny

Dodaj komentarz