Aby żyć zdrowo, trzeba się zastanowić, czy jemy właściwie. Odpowiednia dieta to podstawa naszego sukcesu. Tylko dzięki dostarczaniu właściwej ilości pożywienia, bogatego w witaminy i niezbędne do życia składniki, będziemy mogli właściwie funkcjonować.
Dieta oczyszczająca
Nadmierne zakwaszenie organizmu jest jedną z przyczyn powstawania różnych dolegliwości w ludzkim organizmie. Najczęściej przez nieodpowiednią dietę możemy nabawić się i oczekiwać:
- infekcji mających podłoże bakteryjne lub wirusowe
- spadków energii, motywacji oraz miewać odczucie przemęczenia
- obolałości kości, mięśni i kręgosłupa
- osteoporozy
- występowania problemów z cerą (suchość, osłabienie trwałości paznokci i włosów)
- spadków koncentracji oraz zaburzeń emocjonalnych
Jak widać, dieta może bardzo mocno wpływać na funkcjonowanie człowieka. Aby dokonać oczyszczenia z niepotrzebnych toksyn warto postawić na dietę oczyszczającą. Odpowiednia dieta pozwoli przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w Twoim organizmie.
Na czym polega dieta zasadowa?
Dieta odkwaszająca polega na spożywaniu podczas jednego posiłku około osiemdziesięciu pięciu procent produktów zasadowych. Dwadzieścia procent stanowią produkty kwasowe. Codzienna dieta wielu ludzi opiera się na mięsie, nabiale i tłuszczach pochodzenia zwierzęcego. Nie obce są ludziom także słodycze, alkohol czy inne używki. Niektóre z tych rzeczy są nieakceptowalne w diecie zasadowej, jednakże są też wyjątki, które można spożywać w rozsądnych dawkach.
Dla ludzi chcących oczyścić swój organizm zaleca się spożywać warzywa oraz owoce, a także herbaty ziołowe, soki pochodzenia naturalnego. Im więcej produktów nieprzetworzonych, tym lepiej. Jeżeli nie lubisz gotować, skorzystać możesz z rozwiązania, jakie daje catering dietetyczny. Firma Dietykieta.pl, zajmująca się cateringiem na terenie Wrocławia i okolic, ma w swojej ofercie dietę wegetariańską, a także dietę południową, która zawiera duże ilości świeżych warzyw i owoców. Diety te polecane są osobom, które chcą zadbać o prawidłowe odżywianie bądź też schudnąć parę kilogramów.
Chciałabym się przerzucić na gotowanie na parze. Jakie naczynie byłoby do tego najlepsze?