Celiakia, czyli choroba trzewna to schorzenie wynikające z nietolerancji glutenu. Nadmierna reaktywność układu immunologicznego prowadzi do stopniowego uszkodzenia ścian jelit, co generuje objawy ze strony układu pokarmowego, a także objawów ogólnych. Konsekwencją zaburzeń wchłaniania są niedobory pokarmowe, a także zaburzenia funkcjonowania wątroby, układu nerwowego, układu krążenia, kości czy stawów. Podstawą terapii celiakii jest dieta bezglutenowa. Wyeliminowanie glutenu, czyli białka powszechnie występującego w wielu zbożach, stanowi nie lada wyzwanie. Konieczne jest zrezygnowanie ze spożycia produktów żytnich, pszennych, jęczmiennych i owsianych. Ale nie tylko – gdyż gluten występuje jako składowa pszenicy dodawanej do wielu gotowych wyrobów, także tych, w których nie spodziewamy się glutenu. Mowa chociażby o ketchupie, słodyczach czy wędlinach.
Osiągnij wymarzoną sylwetkę i schudnij już dziś do 6 kg miesięcznie.
Indywidualna dieta, Dziennik kalorii, Wsparcie dietetyka klinicznego. Kup teraz!
Dziś nie stanowi problemu zakup produktów bezglutenowych – makaronów, pieczywa, płatków śniadaniowych. Jednak prawdziwym wyzwaniem w komponowaniu diety bezglutenowej jest zapewnienie właściwej podaży cennych witamin i minerałów. W tradycyjnej diecie ich źródłem są pełnoziarniste produkty zbożowe, natomiast w diecie bezglutenowej często występuje ich niedobór. O jakich witaminach mowa?
Dieta w celiakii – potencjalnie niedoborowa
Produkty zbożowe stanowią źródło witamin z grupy B – i to właśnie tych witamin często brakuje w diecie bezglutenowej. Witaminy z grupy B są konieczne dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych, a także dla funkcjonowania serca czy mózgu. Niedobór witamin z grupy B prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych:
– anemii megaloblastycznej
– zwiększonego poziomu homocysteiny i większego ryzyka rozwoju miażdżycy
– hiperglikemii
– zaburzeń neurologicznych
– pogorszenia samopoczucia psychicznego
Szczególnie ważne są dwie witaminy – witamina B12, której niedobór prowadzi do rozwoju groźnej anemii megaloblastycznej, a także kwas foliowy (witamina B9) niezbędna dla prawidłowego rozwoju płodu i przebiegu ciąży.
Kolejnym niedoborowym składnikiem w diecie bezglutenowej są cenne pierwiastki, zwłaszcza magnez i cynk. Ich zbyt niska podaż prowadzi do spadku odporności, osłabienia siły mięśni, zaburzeń pracy serca czy kłopotów z pamięcią i koncentracją.
Analizując niedobory pokarmowe dotykające osób z celiakią warto wspomnieć, że z racji towarzyszących celiakii zaburzeń wchłaniania, niedobory dotyczyć mogą w rzeczywistości wielu witamin i minerałów, nawet tych dostarczanych w wystarczających ilościach. Dlatego elementem kluczowym dla zbilansowania diety bezglutenowej jest dostarczenie wysokich dawek witamin w ich najlepiej przyswajalnej formie. A pomóc w tym mogą suplementy diety jakości premium.
Suplementacja na diecie bezglutenowej – na co zwrócić uwagę?
Osoby chorujące na celiakię muszą unikać glutenu – a ten znajdować może się w wielu lekach i suplementach diety. Dlatego należy wybierać preparaty witaminowe pozbawione glutenu, a także innych alergenów. W celu zapewnienia najlepszej biodostępności składników odżywczych, sięgaj po witaminy naturalnego pochodzenia, w wysokich dawkach. Jednocześnie suplement diety powinien być pozbawiony syntetycznych dodatków, które mogą uczulać i podrażniać żołądek – a to jest niewskazane u osób chorych na celiakię.
Uzupełnienie diety bezglutenowej wartościowymi suplementami diety ogranicza rozwój niedoborów pokarmowych i ułatwia kompleksowe zadbanie o zdrowie, świetne samopoczucie i nienaganny wygląd.