Produkty, które zawsze warto mieć pod ręką

Tagi , ,

Mała czarna to obowiązkowa pozycja w szafie każdej kobiety. Tak samo kuchnia powinna być zawsze zaopatrzona w pewne produkty, by uniknąć przykrych niespodzianek.

Coś na kanapkę

Jeśli nawet nie ma nic na ciepło każdy powinien zawsze mieć możliwość zjedzenia czegoś na szybko. Czyli w formie kanapki. Aby to było możliwie musi być oczywiście chleb, lecz i lodówka powinna zostać zapełniona odpowiednimi produktami. Te, które zawsze mają powodzenie to oczywiście masło i ser. Niektórzy ludzie kupują dużo gotowych serków. Tymczasem o wiele zdrowsze są domowo przygotowane pasty, na przykład pasta rybna z makreli, pasta jajeczna lub humus. Warto zadbać by na co dzień były w lodówce. Nie trzeba martwić się, że się szybko popsują z pewnością znajdą swoich amatorów. Produktem, który zawsze powinien znaleźć się w lodówce są oczywiście same jaja. Z pomocą prostych dodatków można z nich wyczarować bardzo wiele potraw, zarówno na śniadanie jak i pełnowartościowy posiłek na obiad. Większość dań z jajami powstaje nieprawdopodobnie szybko, a jest to jedzenie bardzo zdrowe.

Szybki obiad

W kuchni nie powinno zabraknąć takich produktów jak cukier lub słodzik naturalny i sól oraz różnorakie przyprawy, w tym obowiązkowo czosnek. W szafie nie powinno zabraknąć różnorodnych kasz i ryżu. To one posłużą za podstawę przygotowania posiłku po trudnym dniu w pracy, gdy nie ma siły na gotowanie skomplikowanych dań. Wystarczy ugotować woreczek kaszy i zjeść z usadzonymi jajami. Warto również zadbać o to, by w kuchni znalazły się również makarony. Prostym i zdrowym rozwiązaniem na każde śniadanie są płatki zbożowe. Wszystkie te produkty spożywcze można przechowywać przez dłuższy czas bez obaw, że się zepsują, a z pewnością się przydadzą. Inne ważne elementy każdej kuchni to oleje, w tym oliwa z oliwek, ocet i cytryny. Produktami, które dość szybko się kończą, a są niezbędne w diecie są orzechy i nasiona. Należy zawsze dbać o ich zapas w kuchennej szafce. Z warzyw do większości dań najczęściej przydają się cebula, pomidory i ogórki.

Poprzedni

Właściwości prozdrowotne dyni

Czy istnieje genetyczna otyłość?

Następny

Dodaj komentarz