AWOKADO – co w sobie ma i dlaczego ma tak wielu fanów

Tagi , , , , ,

Czego dowiesz się w tym artykule?
1. Zawartość witamin w owocu
2. Jak wygląda dojrzały owoc
3. Czy jest tłuste?
4. W czym jeszcze może mi pomóc ?
5. Awokado w kosmetykach
6. Włączamy je do naszej codziennej diety!
7. Przykładowe dania
8. Jak je obrać ?
9. Podsumowanie

1. Zawartość witamin w owocu

Awokado jest kuzynem gruszki i zwane także smaczliwką lub owocem maślanym. Mimo, że awokado jest dość kaloryczne to potrafi zdziałać dosłownie cuda w naszym organizmie. To dzięki temu, że awokado zawiera całą paletę witamin, minerałów i składników odżywczych w swoim składzie, a są nimi:

  • Witaminy B1 i B2
  • Witaminy z grupy A, D, E, K, C
  • Miedź
  • Żelazo
  • Kwas foliowy
  • Karoteny
  • Białko
  • Błonnik
  • Potas ( Kiedyś myślano, że banan jest królem zawartości potasu, nie! Jest nim awokado )
  • Antyoksydanty ( Szczególnie luteina mająca ogromny wpływ na pracę oczu )
  • Obecność polifenoli i flawonoidów
  • Działa przeciwgrzybiczne i antybakteryjne
  • Glutationem (Wspiera funkcjonowanie wątroby i systemu nerwowego, powoduje wzrost odporności i i wspomaga wzrost odporności )

2. Jak wygląda dojrzały owoc?

Kupując awokado w markecie, zwróć szczególną uwagę skórkę – powinna być jędrna i błyszcząca. Owoc jest dojrzały i niemal gotowy do spożycia gdy da się ugnieść miąższ lekko palcami. Twarde owoc może potrzebować nawet tydzień na dojrzenie.

3. Czy jest tłuste?

Tak, to prawda, jednak są to tłuszcze jednonienasycone np. omega 3, tego rodzaju tłuszczów bardzo brakuje w naszej tradycyjnej diecie, dlatego też na rynku dietetycznym jest tak wiele suplementów dostarczających ten rodzaj tłuszczu.

4. W czym może mi pomóc ?

Warto je włączyć do naszej diety ponieważ może ono uchronić Ciebie przed wieloma chorobami na które z pewnością nikt nie chciałby chorować. Przede wszystkim awokado działa przeciwnowotworowo ! W awokado występują równocześnie dwa bardzo ważne składniki, witamina E i kwasy Omega 3, ich połączenie zapobiega rozwoju choroby Alzheimer’a a Lecytyna działa wspomagająco na pracę Twojego mózgu.
Komu najbardziej zalecane jest awokado?

  • Osobom cierpiącym na anemię
  • Parom które mają problem z zajściem w ciążę
  • Wszystkim chorym na nadciśnienie
  • Chorym na nowotwory
  • Wszystkim mającym problem z trawieniem i żołądkiem
  • Rekonwalescentom ( awokado działa przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie )
  • Każdemu kto dba o zdrowy wygląd ( owoc wzmaga produkcję kolagenu odpowiedzialnego za sprężysty i promienny wygląd skóry oraz zmarszczki )

5. Awokado w kosmetykach

Zdziwilibyście się jak wiele kosmetyków zawiera awokado w swoim składzie… a to dlatego, że zawiera związki chemiczne które pobudzają produkcję kolagenu który z kolei odpowiedzialny jest za sprężystość naszej skóry. Dzięki awokado utrzymasz zdrowy i świeży wygląd skóry a także pozbędziesz się niechcianych zmarszczek.

6. Włączamy je do naszej codziennej diety!

Jako, że spożycie owocu powoduje uczucie sytości to możemy potraktować je jako osobny posiłek. Najlepiej sprawdzi się na śniadanie bądź podwieczorek. Awokado jest dość kaloryczne ale za to zawiera śladowe ilości cukru. Jak często je stosować ? Optymalnie 2-3 razy na tydzień jako dodatek do sałatki lub zamiennik masła! A cena awokado? Nie jest drogie, koszt jednej sztuki to 2.50 zł.

7. Przykładowe dania bazujące na tym owocu

1. Sałatka z awokado i pieczonych buraczków
2. Jajko zapiekane w awokado
3. Sałatka z pomidorem, awokado i czerwoną cebulą
4. Kanapka z awokado i pomidorem
5. Kanapka z awokado, jajkiem i rzodkiewką
6. Smoothie z awokado
7. Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce
8. Zupa z ogórka z awokado
9. Chłodnik z awokado
10. Jajecznica z awokado i szczypiorkiem

8. Jak je obrać ?

1. Przekrój umyte wcześniej awokado na dwie części (aż do pestki)

awokado-1

2. Przekręć obie połówki względem pestki

awokado-2

3. Po przełamaniu – w jednej części owocu zostanie pestka.

awokado-3

4. Podważając pestkę nożem, wyjmij ją

awokado-4

5. Obierz następnie owoc krojąc je w dowolne kształty

awokado-5

Gdy obierzemy owoc ze skórki to warto wykorzystać wnętrze skórek do natarcia naszej suchej cery lub rąk, zafundujemy sobie tym sposobem darmową pielęgnacyjną maseczkę!

9. Podsumowanie

Jest to owoc którego nie może zabraknąć w naszej codziennej diecie. Jest niesamowitym owocem zawierającym jednocześnie tak wielką grupę cennych składników które po prostu muszą znaleźć się w naszym organizmie abyśmy żyli długo i szczęśliwie.

Jeśli doceniasz pracę którą wkładam w napisanie tego artykułu i uważasz, że to co robię ma sens i myślisz, że więcej czytelników powinno zobaczyć ten artykuł to nieskrępowanie proszę Ciebie o pomoc ,czyli: udostępnienie tego artykułu na FB, G+ lub Twiterze 🙂 lub napisanie komentarza pod artykułem 🙂 z góry dziękuję !

Poprzedni

Z cytrynką czy bez, czyli co warto wiedzieć o technice parzenia czarnej herbaty

Odchudzanie na basenie

Następny

Dodaj komentarz