Jarmuż? Co z nim?

Tagi , , ,

Stwierdzenie, że jarmuż w ostatnich latach stał się prawdziwym światowym trendem i objął władzę na stołach wszystkich zainteresowanych kwestiami zdrowego odżywiania, nie będzie przesadą. Jarmuż posiada fanów wszędzie – począwszy od celebrytów i gwiazd Hollywoodu po klientów polskich warzywniaków.

Co to właściwie jest jarmuż i z czym to się je? Jest to odmiana kapusty, która od kilku lat zdobywa na swojej popularności. W Polsce jarmuż jest również znany, ale niestety wciąż traktowany raczej jako roślina do ozdoby półmisków z inną żywnością. Tymczasem to magiczne warzywo ma zbawienne właściwości dla naszego organizmu: zapobiega nowotworom i chorobom serca, ma wiele białka, błonnika, soli mineralnych oraz witamin C i K. Jest także źródłem silnych przeciwutleniaczy.

Jarmuż możemy znaleźć w polskich warzywniakach i na bazarkach, jak również w sklepach ze zdrową żywnością. Sezon na to warzywo rozpoczyna się jesienią i trwa właściwie całą zimę. Kupując świeży jarmuż, starajmy się robić to już po pierwszych przymrozkach, wówczas jest najsmaczniejszy. Zdrowy, świeży jarmuż będzie mieć postać długich, postrzępionych liści o ciemnozielonej barwie, nie będzie mieć też żadnych plam ani przebarwień. Dobrze zniesie mrożenie, dlatego też możemy nim raczyć się przez cały rok.

Najprostszą formą włączenia do diety jarmużu będzie jedzenie go na surowo lub blanszowanie – tak jak w przypadku szpinaku. Doskonale komponuje się z różnymi sałatkami, wzbogaci także smak warzywnych dań na bazie makaronu, kaszy czy ryżu. Furorę robią także chipsy jarmużowe, które w przygotowaniu są bardzo proste, a ponadto stanowią świetny zastępnik innych, mniej zdrowych przekąsek.

Dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z jarmużem, zebraliśmy poniżej kilka podstawowych przepisów.

MAKARON Z JARMUŻEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:
Pełnoziarnisty makaron (nie ma znaczenia, czy będzie to penne, spaghetti czy tagliatelle – wybierz swój ulubiony);
Trzy suszone pomidory;
Jarmuż;
Papryczka chili;
Ząbek czosnku
Oliwa z oliwek (do smażenia);
Parmezan do posypania.

Przygotuj warzywa: jarmuż rozdrobnij, obierz i rozgnieć czosnek, pokrój w paski suszone pomidory i pokrojoną na plastry papryczkę chili. Na patelni rozgrzej oliwę i po kolei dodawaj jarmuż, czosnek, pomidory i papryczkę. Ugotuj makaron, wymieszaj razem z ciepłymi warzywami. Przed podaniem posyp startym parmezanem.

ZIELONY KOKTAJL NA ŚNIADANIE

  • Dwie garście jarmużu;
  • Jeden banan;
  • Sok z połowy cytryny;
  • Kawałek imbiru;
  • Garść płatków owsianych

Wszystko wystarczy wrzucić do blendera i zmiksować na gładki, zielony płyn. Banana można zastąpić innymi ulubionymi owocami, a płatki owsiane – żytnimi lub orkiszowymi. Imbir i sok z cytryny poprawiają metabolizm, a całość jest bombą witaminową, która przy tym jest niesamowicie pożywna – idealne śniadanie gotowe jest w mgnieniu oka.

 Jarmoz
Kale Fresh Vegetables, athas at pixabay.com

ZUPA Z JARMUŻU I ZIELONEGO GROSZKU

  • 250 g jarmużu;
  • 450 g zielonego groszku (może być zarówno świeży, jak i mrożony);
  • 1,3 litra bulionu warzywnego;
  • 400 ml mleka kokosowego (z puszki);
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku;
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego;
  • 1 łyżeczka przyprawy curry;
  • ½ łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek;

W dużym garnku na dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej drobno posiekaną cebulę. Dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy przez 15-20 sekund – uważamy, by nie przypalić! Dolewamy bulion i gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy groszek (mrożony dobrze jest wcześniej rozmrozić) i gotujemy jeszcze przez kilka minut, do miękkości groszku. Dodajemy przyprawy.

Wypłukany jarmuż rozdrabniamy (potrzebne nam tylko kruche liście), wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze krótką chwilę na małym ogniu. Po zdjęciu garnka z ognia zupę miksujemy za pomocą blendera, dodając partiami mleko kokosowe. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około dwie minuty.

Poprzedni

Metamorfoza w odchudzaniu

Bielizna termoaktywna – jak wybrać właściwą?

Następny

Dodaj komentarz