Sporo jest mowy o tym, że warzywa i owoce są skażone pestycydami i innymi substancjami chemicznymi. Nie łudźmy się, że nie ma ich w tych akurat warzywach, które kupujemy. Dzisiejsza rzeczywistość sprawia, że jest to standard. Niemniej jednak niektóre rośliny są jednymi z najbardziej skażonych.
Najbardziej pryskane warzywa
Do najbardziej skażonych warzyw i owoców należą te, które są jednocześnie najczęściej przez nas spożywane. Dzieje się tak dlatego, że ich rynek potrzebuje jak najwięcej, dlatego straty są niepożądane. Wobec tego na nie przeznacza się najwięcej nawozów sztucznych i pestycydów. Do roślin najbardziej skażonych należą: ziemniaki, jabłka, szpinak, pomidory koktajlowe, seler, papryka, groszek, ogórki, jabłka, brzoskwinie, nektarynki, winogrona, truskawki. Są to rośliny sezonowe, spożywane najczęściej w porze letniej.
Co zrobić?
Wielu ludzi woli kupować warzywa i owoce na rynku, sądząc, o czy z resztą zapewniają hodowcy, że są one „niepryskane”. Niestety nie jest to prawdą. Wszystkie owoce i warzywa, również te kupowane z innego niż supermarkety miejsca pochodzą z tego samego źródła. Nie różnią się składem ani warunkami, w jakich wzrastały. Na szczęście są jeszcze miejsca, gdzie możliwy jest zakup mniej skażonej środkami chemicznymi żywności. Powstają na przykład sklepy z ekologiczną żywnością, jako alternatywa dla masowej produkcji. Osoby chcące się zdrowo odżywiać mogą również na własny użytek hodować niektóre warzywa, chociaż potrzebna jest do tego odpowiednia wiedza. Kolejnym krokiem jest samodzielne usuwanie chemii z kupionych owoców i warzyw. Sprawdzony sposób to przygotowanie kąpieli dla roślin najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym, a następnie zasadowym. Do kąpieli zasadowej wykorzystujemy sodę oczyszczoną, a do kwaśnej ocet lub kwasek cytrynowy. Mogą być również zastosowane razem. Po płukance ważne jest dokładne ponowne umycie warzyw pod bieżącą wodą.