Sposoby na oszukanie głodu

Kryzys W Trakcie Diety

Każdy zna przemożne uczucie, które każe zjeść coś pysznego. I najczęściej tak to się właśnie kończy. Statystycznie największa ochota na przekąski przychodzi wieczorem, ale może zdarzyć się o każdej porze dnia. Istnieją pewne tricki, które pozwolą oszukać nieco mózg i żołądek, przez co ochota na tuczące i niezdrowe przekąski będzie mniejsza. Patrz na jedno, zajadaj … Zobacz więcej »

Kiedy owoce bywają niebezpieczne?

Zachęca się, by jeść owoce, ponieważ są zdrowe. Nie należy z nimi przesadzać, ponieważ zawierają wiele węglowodanów, które powodują tycie. Ale są mile widziane. Jako zdrowy dodatek do posiłków. Czy to możliwe, że mogą zaszkodzić? Kiedy owoc jest niebezpieczny Dbamy o to, by kupowane przez nas owoce ładnie wyglądały. Czasami jednak te ładniejsze zostały już … Zobacz więcej »

Metody wyszukiwania toksyn w pożywieniu

Nasze jedzenie pochodzi z różnych źródeł, czasami nawet z drugiego końca świata. Dlatego chcemy mieć pewność, że jest ono czyste i bezpieczne do spożycia. Niestety w większości przypadków nie da się tego sprawdzić. Ale i to ulega stopniowej zmianie, a być może za jakiś czas stanie się standardem. Toksyny w żywności wykryją ukwiały Rośliny morskie … Zobacz więcej »

Owoce o działaniu przeciwzawałowym

Jednym z najgorszych cywilizacyjnych zagrożeń chorobowych jest zawał. Na szczęście istnieje wiele pokarmów, które potrafią zmniejszyć jego ryzyko. Jednak zjadanie nawet wielkiej ich ilości nie sprawi, że człowiek przestanie być zagrożony, o ile nie zmieni swego stylu życia. Niemniej jednak owoce mogą wiele pomóc. Zbawienne jagody Jagody na całym świecie słyną ze swojego wybornego smaku. … Zobacz więcej »

Nie do końca korzystne produkty, reklamowane jako zdrowe

Telewizja kłamie – to wie niemal każdy. Ale i tak dajemy się złapać na reklamy rzekomo zdrowych produktów. Chętnie je też zjadamy, sądząc, że nie szkodzą. Niestety w wielu przypadkach jedzenie, które sobie serwujemy, skuszeni reklamą, wcale nie jest takie dobre. Płatki śniadaniowe Wydają się idealnym rozpoczęciem dnia. Jednak tak wcale nie jest. Płatki śniadaniowe, … Zobacz więcej »

Istotna równowaga kwasowo – zasadowa

Aby prawidłowo funkcjonować, organizm powinien posiadać swój prawidłowy odczyn. Jest to tak zwana równowaga kwasowo-zasadowa. Spożywając określone pokarmy jesteśmy w stanie utrzymać odpowiednią równowagę w organizmie. Co dzieje się, gdy równowaga jest zachwiana? Prawidłowa sytuacja to stan kiedy pomiędzy dodatnimi i ujemnymi jonami, czyli kationami anionami w płynach ustrojowych człowieka (krew, limfa) jest zachowana harmonia. Nieprawidłowa dieta … Zobacz więcej »

Kolory warzyw a właściwości odżywcze

Warzywa cechują się wielką różnorodnością, między innymi pod względem kolorystyki. Okazuje się, że kolor spożywanego warzywa ma znaczenie oraz realny wpływ na zdrowie, dlatego warto codziennie zajadać się różnokolorowymi warzywami. Oto popularne kolory i ich wpływ na zdrowie. Warzywa białe Odkryto, że białe warzywa posiadają dużą ilość błonnika, potasu, magnezu oraz polifenoli, co jest zbawienne … Zobacz więcej »

Praca z dietetykiem podczas leczenia anoreksji

Według raportu Światowej Organizacji Zdrowia, anoreksja dotyczy od 0,8 do 1,8% ludzi na całym świecie. W Polsce szczegółowych badań dotyczących tej choroby nie przeprowadzono, ale w 2011 r. Ogólnopolskie Centrum Zaburzeń Odżywiania opublikowało opracowanie. Z którego wynika, że aż 72% nastolatek w naszym kraju przejawia zachowania typowe. Dla zaburzeń odżywiania (jedzenie w ukryciu, przejadanie się, nienawiść … Zobacz więcej »