Jakie warzywa i owoce najlepiej łączyć, a jakich unikać w parze

, Tagi , , , , , ,

Wydaje się, że nie ma większej filozofii w łączeniu warzyw czy owoców – przecież wszystkie są tak samo zdrowe. Ta opinia nie zawsze jest słuszna. Dowolne łączenie warzyw nie zawsze jest tak samo zdrowe, co więcej nie zawsze smakuje tak samo dobrze. Oto kilka przykładów zdrowych i smacznych połączeń warzyw i owoców.

Pomidory i brokuły. Są zdrowe ze względu na likopen chroniący serce i będący przeciwutleniaczem, natomiast brokuły ułatwiają przemianę materii oraz usunięcie toksycznych elementów.

Jabłko i żurawina. Nie tylko świetnie smakują, ale opóźniają procesy starzenia i doskonale wpływają na czystość i zdrowie zębów. Ponadto żurawina działa antybakteryjnie i wspomaga układ moczowo płciowy u kobiet.

Ziemniaki, marchew z pietruszką – ziemniaki i marchew są źródłem żelaza, natomiast pietruszka zawiera sporo witaminy C, dzięki czemu żelazo jest znacznie łatwiej przyswajalne. Osoby chorujące na anemię powinny jak najczęściej spożywać pietruszkę.

Warzywa z tłuszczami, na przykład pomidor z awokado – warzywa, szczególnie pomarańczowe i czerwone są źródłem witamin A i E. Powinny być spożywane razem z tłuszczami dobrej jakości, ponieważ witaminy te są rozpuszczalne właśnie w tłuszczach.

Tego nie łącz razem

Ogórki i pomidory – to bardzo popularny u nas duet, jednak trzeba liczyć się z tym, że takie połączenie nie będzie zawierało witaminy C, gdyż sok wydzielany przez ogórka powoduje jej zanikanie.

Ryba w sałatce z brokuła, brukselki i kapusty – warzywa te ograniczają wchłanianie ważnego dla organizmu jodu z ryby. Podobnie owoce morza nie powinny być łączone z tymi warzywami, ani takie przysmaki jak wodorosty czy algi morskie.

Warzywa zawierające kwas szczawiowy. Nie powinny być łączone i zjadane raczej rzadko, szczególnie przez osoby, które cierpią na bóle stawów, podagrę. Powinny zmniejszyć spożycie również mocnej kawy i herbaty. Warzywa zawierające ten kwas to szczaw, rabarbar, botwina, ziemniaki. Można je jeść od czasu do czasu osobno. Kwas ten wydziela się również w kontakcie pomidora z nabiałem.

Poprzedni

Niezdrowe buty to nie tylko szpilki

Napoje dla kobiet w ciąży

Następny

Dodaj komentarz